2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Művészek tiltakoznak Alföldi darabjának kitiltása ellen Pécsett

Hír TV

2018. június 1., péntek 15:45, frissítve: péntek 15:52

Két pécsi művész letiltotta alkotásaik felhasználását a Zsolnay Örökségkezelőnek. Azért döntöttek így, mert szerintük Vince Balázs ügyvezető magyarázata – mely szerint Alföldi Róbert politikai szerepvállalása miatt tiltotta ki egy darabját a városból – számukra elfogadhatatlan.

Wéber Kristóf zeneszerző műveit többször felhasználták a Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó intézmények. Többek között két éve a Kodály Központban volt bemutatója, a Bóbita Bábszínház pedig folyamatosan játszák szerzeményeit. Csütörtökön a cég Facebook-oldalán keresztül arról értesítette a Zsolnay Kulturális Negyed munkatársait, hogy az intézményben nem engedi művei felhasználását. Ezt az ügyvezető Vincze Balázs, korábbi döntésével indokolta, amely Alföldi Róbert egyik darabjának kitiltásáról szólt.

„Úgy gondolom, hogy ez az eljárás, amit a Vince Balázs csinált, mint egy kulturális intézmény ügyvezető igazgatója, ez méltatlan a város kulturális életéhez. Ez nem hogy cenzúra, ez egyszerűen kirekesztés, és én a kirekesztés minden formája ellen tiltakozom” – jelentette ki a zeneszerző.

Pár órával később Böszörményi István szobrászművész csatlakozott a zeneszerzőhöz. Lépése csak jelzésértékű, mert az Örökségkezelőnek eddig nem volt vele kapcsolata, de ha a jövőben kiállítást terveznének szobraiból, ahhoz nem járul hozzá.

„Tökéletesen egyetértek az akciójának a lényegével, és mivel a műveinek a letiltása ez egy önkorlátozó gesztus, és senki másnak nem árt vele, csak saját magának, úgy érzem, hogy ez egy példaértékű dolog, amihez a magam módján csatlakozni kell” – fogalmazott a szobrászművész.

A Pécsről kitiltott Igenis Miniszterelnök úr című vígjátékot végül Szigetváron fogadták be. A két előadásra órák alatt elfogyott minden jegy, a darabot több mint 700-an látták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!