2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Misén kampányolt a Fidesznek a plébános

Hír TV

2018. január 14., vasárnap 14:39, frissítve: vasárnap 16:53

Nyíltan beszállt a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásba a katolikus egyház. Németh László plébános – bár a vasárnapi misét nem ő tartotta – a szertatás végén kiállt a hívek elé és arról beszélt, hogy az egyháznak sosem volt még olyan jó dolga, mint az Orbán-kormányok alatt. Ezért arra kérte a híveket, hogy lelkiismeretük szerint ne a független jelöltet támogassák a választáson. Katolikus papok már a 2010-es és a 2014-es kampányokban is kiálltak a Fidesz mellett.

„Nem akarok belekeveredni a politikába, csak mint felelős vezető sajnálom ezt az áldatlan helyzetet” – szombaton még távol tartotta volna magát a politikától Németh László esperes- plébános. A vasárnap reggeli mise után azonban beleállt a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás kampányába. A településen Almási István halála miatt írták ki a voksolást február 25-ére.

„A második világháború óta a magyar népnek és a magyar egyházaknak, nem csak a katolikus egyháznak, nem volt olyan lehetősége, hogy ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által, amit kap. Az oktatásban, az egészségügyben, szociális téren, könyvkiadásban, és lehetne sorolni. Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot” – jelentette ki a plébános, aki beszédében egyben útmutatást is adott a helyi katolikusoknak.

„Az emberek mindezeket ismerve, ezeket a tényeket megismerve tudnak helyesen dönteni, tudnak mérlegelni, amikor majd arra kerül a sor, hogy a szavazófülkébe kire adják a szavazatukat” – mondta Németh László.

A misén részt vett az ellenzéki jelölt, aki egyben a Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke. Márki-Zay Péter szerint a politizáló plébános beszédével a katolikus egyház tekintélyét rombolta le. „Azt kérem a Jóistentől és Laci atyától, hogy térjen meg. Gondolja át, hogy amit tesz, az nem nekem árt – nekem még talán segít is. Az a szeretet, amivel a testvérek kiállnak mellettem, végtelenül megható. Viszont amit az egyházzal tesz, azért rendkívül fáj a szívem” – jelentette ki a független polgármesterjelölt.

A plébános beszéde a hívők egy részét felháborította: „Szégyen! Szégyent hozott ránk és az egyházközségre. A hívekre. Egyszerűen birkának néz bennünket, hogy felszólít, irányba terelhet bennünket. Honnan veszi, hogy egyet gondolunk ugyanarról az ügyről vagy személyről?” – mondta egy, a miséről távozó férfi.

Beer Miklós szerint egy pap nem viselkedhet pártfunkcionáriusként. A püspök a Hír TV-nek azt mondta, erkölcsi elvekre felhívhatja a hívei figyelmét, és a választáson való részvételre is buzdíthat, de olyat nem tehet, hogy megmondja: kire kell szavazni.

„Amikor egy pap elkötelezi magát egy párt mellett, az azt is jelenti, hogy ő csak annak a pártnak a szimpatizánsait tekinti híveinek, és ez egy nagyon nagy hiba. Nekünk minden emberhez küldetésünk van. Fölötte kell, hogy maradjunk a napi pártpolitikai ügyeknek” – húzta alá Beer Miklós.

Németh László plébános a beszéde után újságíróknak azt mondta: amit tett, az nem pártpolitizálás. Arra hivatkozott, hogy nem egy párt mellett állt ki, hanem a kormány tevékenysége mellett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!