2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mirkóczki: A Jobbik nem ezt érdemelte

2017. augusztus 16., szerda 05:05, frissítve: szerda 15:26

A Jobbik szóvivője nem tartja hibának, hogy a Vona Gábor pártelnök egy interjúban azt nyilatkozta, hogy bár soha nem voltak cigányellenesek és antiszemiták, de volt néhány félrecsúszott mondat, amiért hajlandó bocsánatot kérni. Mirkóczki Ádám szerint pártját olyan aljas jelzőkkel illették, amire nem szolgált rá. Határozottan visszautasítja, hogy a Jobbiknak köze lett volna a cigánygyilkosságokhoz, a Magyar Gárda megalapítását viszont jó ötletnek tartja.

Mirkóczki Ádám szerint az a szomorú az elmúlt 27 évben, hogy csak a Jobbikban van szándék és hajlandóság arra, hogy bármilyen hibáért bocsánatot kérjen. „Ezt megtettük már számtalan esetben, és a jövőben is meg fogjuk tenni, ha hibázunk, vagy valakit megsértünk, de azt szomorúnak tartam, hogy csak a mi esetünkben van erről vita vagy szó a közbeszédben” – mondta.

A Jobbik szóvivője hozzátette: a Jobbik számtalan gesztust tett az elmúlt 2-3 év során, és akinek volt szeme, az látta ezt. Éppen ezért sem tervezettnek, sem váratlannak nem tartja Vona Gábor nyilatkozatát, amelyben a Jobbik elnöke azt mondta: bár pártja soha nem volt cigányellenes és antiszemita, de volt néhány építő szándékú, félrecsúszott mondat, amiért hajlandó bocsánatot kérni. „Az őszinteség soha nem lehet hibája egy politikusnak” – fogalmazott erre reagálva Mirkóczki.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt 2 évben minden jobbikos országgyűlési képviselőnek kötelező volt havi egy alkalommal valamilyen karitatív tevékenységet vagy társadalmi munkát folytatni, és ennek eleget is tettek.

Ezeket a sok ránk aggatott negatív stigma alapján valaki el sem hiszi, pedig ez évek óta folyik. Azt gondolom, hogy bár volt olyan, amire alapot szolgáltattunk, de nagyon sok olyan nemtelen, aljas jelzőt is kaptunk, amire nem szolgáltunk rá.

A jobbikos politikus példaként hozta a „náci” jelzőt. „Mutasson közülünk egyet” – mondta Kálmán Olgának. De kitért arra is, hogy a cigánygyilkosságokat is rendszerint a Jobbik nyakába varrták. Mirkóczki szerint azokban az MSZP–SZDSZ-kormányoknak van felelőssége az ügyben. Bár azt elismerte, hogy a Jobbik retorikája hatással volt a közhangultra és nem túl szerencsésen nyilvánultak meg a kérdésben, de azt határozottan visszautasítja, hogy a Jobbiknak köze lett volna a bűncselekményekhez.

Mirkóczki szerint jó ötlet volt a Magyar Gárda életre hívása, mert a közbiztonság romokban volt. A szervezet létrehozásával az volt a Jobbik nem titkolt szándéka, hogy a törvényi kereteknek megfelelően, hivatásos rendvédelmi szervekkel együttműködjön. Azt viszont már utólag nem tartja szerencsésnek, hogy a gárda a betiltása után is megpróbált működni. Azt viszont hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sosem követtek el.

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!