2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Mindent elvittek a Fidesz-közeli zöldbárók?

2016. január 8., péntek 18:01, frissítve: szombat 10:45

Nemcsak a kancelláriaminiszter, az új mezőhegyesi ménesbirtokért felelős fideszes országgyűlési képviselő családja is bevásárolt az állami földárveréseken. De jól jött a lehetőség egyes települési kormánypárti politikusoknak is: Szentes korábbi fideszes alpolgármestere, Besenczy Zoltán több mint 380 millió forintért jutott hozzá két nagyobb eperjesi területhez.

197 millió 300 ezer és 190 millió 250 ezer – 380 milliónál is többért vásárolt két eperjesi területet Besenczy Zoltán, a volt fideszes szarvasi alpolgármester.

Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő felesége ennél jóval szerényebb összeget költött a liciteken. Valamivel több mint 40 millió forintot kell kifizetniük, ha jogerősen is övéké lesz hatvan nap múlva az árveréseken megvásárolt föld.

Farkas Sándor: – Csak a 10 százalék van kifizetve.
– Ha jól látom, ez öt földterület. Az öt földterületnek mind a 10 százaléka ki van fizetve?
Farkas Sándor: – Igen-igen. Ez még nem a mienk, nem a feleségemé.
– A vagyonbevallásában azt láttuk, hogy összesen nyolcmilliós megtakarítása van, és csak arra lettem volna kíváncsi, hogy ezeket akkor…
Farkas Sándor: – Majd hitelt veszünk föl.

Nemcsak az új mezőhegyesi ménesbirtokért felelős fideszes politikusnak, de a kancelláriaminiszternek is lesz újabb földterülete, nyolcmillióért.

„Egy deka föld nem maradt a gazdálkodóknak, mert elvittek mindent a Fidesz-közeli zöldbárók” – fogalmazott Volner János. A Jobbik alelnöke szerinte egyre erősödik a politikai érdekcsoportok érvényesülése a földárveréseken.

„Láthatóan a trafiktenderhez hasonlóan felkészült kormánypárti vállalkozások hitelhez jutottak, és 100-1000 hektáronként vásárolták meg ezeket a földeket, jól látható, hogy politikusi érdekcsoportok voltak nem kis számban ezek mögött a földvásárlások mögött. Ugyanúgy ahogy a korábbi állami földbérleti konstrukcióban a politikához kötődő vállalkozások karrierizáltak” – fejtette ki a politikus.

Hosszú távon átalakulhat a magyar vidék rendszere – ettől tart az LMP szakpolitikusa. „Most végleg megerősítik a nagyokat és a tőkeerősöket, ennek a hosszú távú hatása, az az, hogy egy dél-amerikai birtokstruktúrához hasonló helyzet jöhet létre Magyarországon, ami azt jelenti, hogy nem lesznek már olyan családok, akik főállásban, életvitelszerűen 5-10 hektáron, életvitelszerűen akarnak gazdálkodni, hanem több száz hektáros, de inkább több ezer hektáros birtokok jönnek létre, intenzív termeléssel, melyek kicsi hatékonysággal tudnak hozzájárulni a vidéki közösségek megmaradásához” – fogalmazott Sallai Róbert Benedek országgyűlési képviselő.

Sallai Róbert Benedek szerint a kormányzati kommunikációval ellentétes a kabinet cselekvése, hiszen nem a helyi gazdák, hanem a nagytőkések jutottak még több földhöz. Százezer gazdából csupán ezren vásároltak földet árverésen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!