2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Mentőöv a bajban lévő intézményeknek

2015. május 27., szerda 17:46, frissítve: szerda 17:48

190 millió forintra pályázhatnak az autistaotthonok – a kormány ezt a mentőövet dobta a bajban lévő intézményeknek. Kifejezetten a civilek által működtetett 8-12 fős otthonokra összpontosítanak, így megmenekülhet az autisták boncodföldi otthona is.

Pályázati kiírással oldaná meg az autistákat ellátó otthonok helyzetét a kormány. Ahogy arról a Hír TV is beszámolt, múlt héten került nehéz helyzetbe az autisták boncodföldi otthona, végül egy magánadomány mentette meg a bezárástól. „Érkezett annyi pénz, amiből ma reggel a dolgozók elmaradt bérét ki tudtuk fizetni, és éppen az imént néztük a bankszámlánkat, egy budapesti cégtől kaptunk 4 millió forintot, amiből most ki tudjuk fizetni a NAV felé a tartozást” – mondta Jakab Károlyné, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány kuratóriumi elnöke.


Most újabb mentőövet kapnak ezek az otthonok, amelyekkel a szakállamtitkár szerint többször is egyeztettek a problémákról. „Ők jelezték ezen az egyeztetéseken, hogy a tavalyi pályázatot fontos lenne korrigálni annak érdekében, hogy valóban a kicsik, valóban azok kerüljenek és oda kerüljenek a prioritások, a szakmapolitikai prioritások, ahol valóban nagyobb segítségre van szükség annak érdekében, hogy a pénz jobban hasznosuljon és eredményesebben tudjunk segíteni. Az ő szempontjaik segítségével került kiírásra” – fogalmazott Czibere Károly szociális államtitkár.

Az autistákat, illetve a fogyatékossággal élőket ellátó civil fenntartású intézmények összesen 190 millió forintra pályázhatnak. Czibere Károly a Hír TV kérdésére elmondta: a 2016-os büdzsében is biztosítják a fenntartáshoz szükséges keretet, sőt az intézményhálózat fejlesztésére is lesz forrás. „Vannak olyan járások, olyan területek, térségek Magyarországon, ahol nincs a fogyatékos emberek számára elérhető, hozzáférhető ilyen szolgáltatás. Fontosnak tartjuk, hogy arra is legyen forrásuk a következő évi büdzsében, hogy ott is tudjanak a már nagy tapasztalattal rendelkező fenntartók – akár egyházak, akár karitatív szervezetek, akár civil szervezetek, akár önkormányzatok – indítani új szolgálatot, ahol nincs” – tette hozzá a szociális államtitkár.

Idén kifejezetten a civilek által működtetett kisebb szervezetekre összpontosítanak, ebbe a körbe tartoznak a 8-12 fős lakóotthonok is. A pályázatokat június 12-ig lehet benyújtani.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!