2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Mengyi: Félreértés történhetett

2017. július 12., szerda 19:49, frissítve: szerda 20:15

Ezzel magyarázza, hogyan került a vádlottak padjára a fideszes Mengyi Roland. Ma kezdődött ugyanis a költségvetési csalással és befolyással üzérkedéssel vádolt képviselő tárgyalása. Az ügy miatt Voldemort néven elhíresült politikus ma csak a tárgyalóterem előtt beszélt, a többi vádlott vallomását a bíró olvasta fel.

A hét vádlott közül többen, egy szövetkezet alkalmazottai voltak, de van köztük egy fideszes országgyűlési képviselő is.

„Dr. Mengyi Roland hatod rendű vádlott e találkozókon arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy fel nem használt uniós forrásokból lehetőség nyílik pályázati keretekben szövetkezetek támogatására” – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze, Angeli László.

A vádlottak szövetkezete korábban nem nyert uniós pályázaton, ezért 2015-ben kapcsolatot kerestek a fideszes országgyűlési képviselővel. Mengyi Roland ötmillió forint sikerdíjat kért a szereplőktől, cserébe azt ígérte, segít elintézni, hogy a pályázat sikeres legyen. A fideszes képviselőt az ügy szereplői Voldemort nagyúrnak, a kenőpénzt pedig alkotmányos költségnek nevezték.

„Az első-, másod-, harmad-, negyed-, ötöd-, hatod- és hetedrendű vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján, összesen 499 960 395 forint költségvetési támogatást kísérletek meg a pályázatot elbíráló támogatási összeg felhasználása tekintetében megtévesztve megszerezni” – folytatta az ügyész.

Több vádlott szerint sem volt cél a pályázatok megvalósítása, csak az uniós támogatást akarták megszerezni. Az elsőrendű vádlott korábbi vallomása szerint a kenőpénz mellett az uniós támogatás nagy részét vissza kellett volna osztani.

Az ügyben több telefonbeszélgetést is lehallgattak.

„Teljesen elképzelhetetlen, hogy meg tudjuk oldani úgy, hogy ne legyen büdös, hogy hogyan szétosszál hatvan darab szerződést, mert ahhoz legalább harminc cég kell.”

„Lehet, hogy a botrány elkerülhetetlen, viszont le tudjuk védeni a s*ggünket, ha a KSZ-nek szólunk és ezt tiszteletben tartják.”

A pályázat végül formai hibák miatt kudarcot vallott, a kenőpénzt visszaadták. Mengyi Roland továbbra is tagad és ártatlannak vallja magát.

– Félreértés volt. Remélem, maximum csak egy félreértés volt. Természetesen most is fönntartom, amivel vádolnak, azt nem követtem el.

– Egyébként mi lesz, ha mégis bűnösnek találják? Készül ilyen forgatókönyvre?

– Nem készülök ilyenre, nem készülök. Nem követtem el, nem történhet meg.

– Egyébként a Fidesz pártvezetése részéről kapott valamilyen információt, utasítást itt ebben az ügy kapcsán, hogy hogyan járjon el?

– Nem, dehogy kaptam, ne vicceljen, ez nem egy politikai ügy. Bár látom, hogy próbálnak belőle politikát csinálni, ami ilyen helyzetben természetesen, de ennek semmi köze se a Fideszhez, se a politikához.

– Továbbra is ártatlan, és nem készül arra, hogy esetleg, mondjuk, börtönbe kell vonulnia?

– Így, ahogy mondja.

 

A tárgyalás csütörtökön, Mengyi Roland meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!