2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Lázár: Tiborczcal közösen találtuk ki a közvilágítás-fejlesztést

Hír TV

2018. február 10., szombat 17:17, frissítve: szombat 20:03

A hódmezővásárhelyi jegyzővel igen, Orbán Viktor vejével viszont nem egyeztetett Lázár János az Elios-beruházást vizsgáló OLAF-jelentésről. Pedig a közvilágítást korszerűsítő cég Hódmezővásárhelyen tűnt fel először, és a projekt később is referenciát jelentett számára a pályázatok elnyeréséhez.

„Tiborcz Istvánt még ismerem polgármester koromból, a mostani minőségével még nem illették, nem volt házas, semmi köze nem volt a leendő családjához vagy a feleségéhez. Már akkor is köztiszteletben álló, sikeres vállalkozócsalád volt, és közösen találtuk ki, hogyan fogjuk Hódmezővásárhelyen a közvilágítást modernizálni, ami nagyon jó program volt” – dicsekedett novemberben személyes közbenjárásával Lázár János.

A Csalás Elleni Európai Hivatal már nem volt olyan elégedett a hódmezővásárhelyi Elios-projekttel, mint a város egykori polgármestere. A 2014-ig Lázár János vezette településen elnyert pályázat volt első és mind közül a legdrágább: 940 millió forintba került. Egyúttal belépőt is jelentett a piacra a tapasztalattal nem rendelkező cég számára.

A közelgő polgármester-választáson induló Márki-Zay Péter szerint nem megfelelően költötték az adófizetők pénzét.

„Ez volt a legelső, és az összes későbbi közbeszerzésben olyan feltételeket támasztottak, amelyeknek csak Tiborcz István cége tudott megfelelni. Itt, Hódmezővásárhelyen nem voltak ilyen finnyásak, megelégedtek bárkivel, olyan céggel is, amely előtte soha nem foglalkozott közvilágítással, amelynek nem volt számottevő árbevétele, amelynek a tanácsadója ugyanaz volt, mint az önkormányzat tanácsadó cége. Úgy gondolom, hogy a polgárok pénzét ismét teljesen felelőtlenül herdálta el a város” – mondta Hódmezővásárhely független polgármesterjelöltje.

A vásárhelyi beruházás után az Elios sorra nyerte a pályázatokat több városban, például Dunaújvárosban, Szekszárdon és Szolnokon is ők korszerűsítették a közvilágítást.

Lázár János azt mondta, az uniós vizsgálat csaknem két éve tart, ezalatt több alkalommal kértek tőlük adatokat a beruházásról.

„Hódmezővásárhelyen most kérdeztem meg a város jegyzőjét, hogy mi a véleménye a vizsgálatról” – reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Úgy fogalmazott, korrekt választ adtak, amelyet az OLAF is elfogadott.

Tiborcz Istvánnal viszont már nem egyeztetett az uniós vizsgálatról Lázár János. Pedig a miniszterelnök vejét név szerint is említi a jelentés. Ha bebizonyosodik, hogy jogszerűtlenül kapta megbízásokat a kormányfő vejének cége, úgy 12 milliárd forintot kell visszafizetniük az adófizetőknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!