2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Krumplit osztott az államtitkár, az Együtt tiltott finanszírozást gyanít

Hír TV

2017. december 9., szombat 19:11, frissítve: szombat 19:35

Burgonyaosztással mutatkozott be Vácott, egyéni választókerületében Rétvári Bence. A négy tonna krumpli pénzügyi hátteréről hiába kérdeztük az államtitkárt, és rossz néven vette a kérdést a KDNP képviselője, Hollik István is. Az ellenzék szerint azonban ha nincs számla, az felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját – amit a jobbikos plakátokhoz hasonlóan a számevőszéknek kellene vizsgálnia.

Egy rúd kenőmájast is tett a szatyorba az államtitkár a tíz kilogramm burgonyával töltött zsákba a sorban állóknak.

A Jobbik szerint Rétvári Bence a krumplival támogatókat gyűjtene Vácott, 2018-ban ugyanis ő indulhat ott egyéni jelöltként. „Felháborítónak tartjuk, hogy Rétvári államtitkár urat, aki gyakorlatilag egy évvel ezelőttig gyakorlatilag csak térképen látta Vácot, most ideoktrojálták Budapestről. Egy külsős jelöltet hoz ide a fidesz–KDNP-s kormányzat” – mondta Fehér Zsolt, az ellenzéki párt helyi elnöke.

Rétvári Bencét a kiosztott mintegy négy tonna krumpli finanszírozásáról, elszámolásáról hiába kérdeztük.

– Sokan voltak, akik korábban is mondták, hogy szívesen segítenének, hogyha a Fidesz–KDNP szervez egy ilyen akciót, akkor szívesen adnak hozzá ők is a maguk részéről. Több embernek a munkája, segítsége van abban, hogy ez ilyen akciót le tudjunk bonyolítani.

– Tehát adomány?

– Igen-igen, mások segítségéből állítottuk össze.

Nemcsak burgonya és kenőmájas jut a rászorulóknak a kormánypárttól: a VI–VII. kerületi körzet valószínű jelöltje, Bajkai István tojást osztott – és a nevét sem felejtette le róla. És van, akiből idén karácsonyra dísz lett: Pécsett az uránvárosi karácsonyfa Hoppál Péter sikereit örökíti meg.

„Én valószínűleg nem csinálnék ilyet” – mondta a KDNP-s Hollik István, azonban a jótékonysági akcióik pénzügyi hátterének kérdését már kikéri magának. „A Fidesz és a KDNP szabályszerűen járt el minden ilyen esetben. Úgy gondolom, az a méltatlan, hogy ezeket a segítségnyújtási adventi akciókat valakik pártpolitikai érdekből elkezdik támadni. Nem nevetséges az, hogy ön is most idejön, és elkezdi, hogy az adomány hol van regisztrálva? Nem az a fontosabb, hogy több száz ember, rászoruló például Vácott krumplit tudott kapni Rétvári Bencétől és Fördős Attila polgármestertől?” – háborodott fel a KDNP-s politikus.

Programhirdetés után az MSZP is ételt osztott a budapesti Rákóczi téren a rászorulóknak. Molnár Gyula pártelnök kondérból mert forró levest. Az ételosztást a fővárosi és a kerületi MSZP közösen finanszírozta.

„Ennek úgy kellene rendszerint zajlania, hogy az adott párt megrendeli hivatalosan az erre jogosult és mindenféle engedéllyel rendelkező vállalkozótól az osztani kívánt élelmiszert. Erről természetesen számlát kell a vállalkozónak kiállítania, a szükséges engedélyekkel rendelkeznie kell. Nálunk ez úgy zajlik, hogy egy vállalkozótól, aki egyébként több szeretetszolgálatnak is főz, megrendeljük az ételt, a helyszínre hozza, a megfelelő higiéniai szabályokat betartva, mi itt kiosztjuk, a számlát kiegyenlítjük, és a párt könyvelésében szerepeltetjük” – mondta Őrsi Gergely, az MSZP fővárosi területi szövetségének ügyvezető alelnöke.

Az Együtt szerint a Fidesz jótékonysági akciói a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is felvethetik.

„Hogyha nem tudják dokumentálni, hogy kinek milyen pénzéből vettek mikuláscsomagot vagy egy doboz tojást a szegényeknek, akkor az ugyanúgy tiltott párttámogatás. Az Állami Számvevőszéknek, ha egyenlő mércével mér, ha nem diszkriminatívan alkalmazza a jogot, akkor el kellene járnia” – mondta Szigetvári Viktor.

A Vácott krumplit osztó Rétvári Bence egyébként éppen annak a tárcának az államtitkára, amely –  bár a pénz rendelkezésre állt – többéves késéssel indította el a rászorulók étkeztetésére szánt 34 milliárd forintos uniós programot. Pedig ennyiből Magyarország minden lakosára fejenként több mint 30 kilogramm krumpli jutna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!