2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Kóros postáshiány, a szemétben landolnak a kézbesítetlen levelek

Hír TV

2017. október 28., szombat 10:53, frissítve: szombat 16:08

Hetente csak egyszer viszik ki a levelet sok kőszegi lakásba, nemrég pedig az egyik utcai szemetesben találtak egy köteg kézbesítetlen küldeményt. Kevés a postás, sokan elhagyják a pályát, vagy a szomszédos Ausztriában vállalnak munkát.

„Elviszik a másik házba, meg a szomszédba lerakja” – panaszkodott a kőszegi postásokra egy nő a Dózsa György utcában. Leveleiket sokszor rossz helyre kézbesítik, vagy nem kapják meg időben. „Két-három hét késéssel kapjuk meg a dolgokat, úgyhogy kellemetlen az embernek, mert ugye fizetni kellene a havi csekkeket, és akkor nem ér ide időben… Nem beszélve arról, hogy beteszik őket az újak, és nem tudják, hogy ki hol lakik!” – folytatta a nő.

A közösségi oldalon valaki azt írja, hogy hetente egyszer, vasárnap kapnak csak levelet, egy másik bejegyzés szerint előfordult már, hogy két és fél év késéssel jött meg egy küldemény. Egy kukában pedig nemrégen vagy húsz levelet, közüzemi számlát, sőt egy ajánlottszelvényt is találtak.

Eljuttattuk kérdéseinket az illetékeseknek, de választ nem kaptunk, ezért rejtett kamerával a kőszegi postahivatalban érdeklődtünk. A bejáratnál kint volt a felirat: kézbesítőt keresnek.

„Volt elmaradás, egyhetes mondjuk, azt, most jött külső segítség, megoldottuk. Olyan létszámhiány van, és a szabadságokat is úgy ki kellett adni, aztán kicsit elcsúsztunk.”

Hogy hova lettek a postások? Az egyiket Ausztriában értük utol. Nyolc órában dolgozik a sógoroknál, sokkal jobb munkakörülmények között, mint itthon. „Én helyettesítő vagyok, aki éppen szabin van vagy betegállományban, annak a körére ülök rá általában. Ez anyagilag is többel jár. Az itthoni postások – hogyha jól tudom – százezer forint alatt keresnek. Körülbelül hatszorosát keresik kint az ausztriai postások” – mesélte.

„Egyértelmű, hogy bérfelzárkóztatásra van szükség” – mondta Rába Kálmán, a Jobbik kőszegi önkormányzati képviselője. Szerinte ez lehetne a megoldás a postás kézbesítői munkaerőhiányra. „Ausztriában 1200-1400 euró körül mozog a fizetés, és ezért gyakorlatilag a segédmunkástól a gyári összeszerelőig minden területen lehet munkát találni” – tette hozzá.

A postai dolgozó lassan már ritkább, mint a fehér holló, és nem csak Kőszegen. Félő, hogy a munkaerőhiány miatt a Magyar Posta idén is alulmarad az év végi hajrában. Tavaly a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványok sok helyen késtek, és a karácsonyi csomagok egy része is csak januárban ért célba. A Magyar Posta szóvivője fogadkozott, és ígérte, hogy ezúttal minden másképp lesz.

„Az elmúlt hetekben a csomagautomatáknál bővítést hajtottunk végre, növeljük a létszámot is erre az időszakra. Több helyen az országban – tizenkét városban – ideiglenes átvevőpontokat hozunk létre kifejezetten erre a kiemelt időszakra. Ugye november közepe, december közepe az a négy-öt hét, amiről beszélünk” – mondta Panulin Ildikó.

Azt csak remélni lehet, hogy ha elmúlnak az ünnepek, a szolgáltatás színvonala nem a hanyatlás irányába megy tovább.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!