2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kiszorulnak a hajléktalanok a népkonyháról?

Hír TV

2017. december 9., szombat 12:20, frissítve: szombat 13:14

Már több nyugdíjast és nagycsaládot látnak el étellel a népkonyhák, mint hajléktalant. A civil szervezetek felkészültek a télre, és azt remélik, a kormányzat nem akadályozza a munkájukat. Korábban arról jelentek meg hírek, hogy egy készülő rendelet korlátok közé szorítaná a közterületi ételosztást.

A tavalyi tél leghidegebb napjain három tonna élelmiszer és több ezer takaró talált gazdára.

Nem lehet ezt a problémát elrejteni, van, létezik – fogalmazott egy kerékpáros önkéntescsoport alapítója. A csoport tagjai szendvicseket készítenek a rászorulóknak, az adományokat az utcán osztják szét. Havasi Zoltán azt mondta, egyszerűbb helyzetben vannak, mint azok, akik hagyományos ételosztást terveznek a téli hónapokra, hiszen sem az engedélyekkel, sem a területért fizetendő díjakkal nem kell bajlódniuk. Megfoghatatlan a tevékenység, mert ez olyan, mintha bármelyik civil odamenne egy hajléktalanhoz, és megkérdezné tőle, hogy tud-e valamiben segíteni. Nálunk ez körülbelül így működik – magyarázta.

A közterületi ételosztás korlátozásáról, úgy tűnik, lemondott a kormány. Az Ételt az Életért Alapítvány példája viszont azt mutatja: az ételosztás más módjait propagálja a hatalom. A szervezet a főváros több pontján oszt meleg ételt minden hétköznap, de ezek közül csak az egyik közterület. Az étel jó részét hajléktalanszállókon vagy egy-egy önkormányzati helyiségben oszthatják szét, utóbbi helyszínen csak azoknak, akiket a családsegítő oda irányít.

Tulajdonképpen beépült a szociális ellátó rendszerbe, a kerületi önkormányzatok által nyújtott szociális támogatások rendszerének már a része. Hogyha egy családsegítőnek olyan személlyel van dolga, akin látszik, hogy a hétköznapokban összetett problémákkal küszködik, akkor felajánlják ezt a lehetőséget neki – mondta Szilaj Péterné Csilla, az alapítvány szóvivője.

A nagyrészt adományokból élő szervezet így, mondhatni, állami feladatot lát el. Persze beszédes az is, hogy a rászorulók több mint kétharmada nyugdíjas és a családos ember.

Egy másik civil szervezet, a Heti Betevő csoport elutasította az önkormányzat által ajánlott zárt helyiségeket, így miután megvonták a közterületre érvényes engedélyüket, másfél éve magánterületen szerveznek ételosztást minden vasárnap. Az egyik önkéntesük a Hír TV-nek elmondta: váratlan módon éppen most mégis megkapták a VII. kerület egyik közparkját, igaz csak két decemberi hétvégére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!