2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kincses: Totál káosz kezd kialakulni

Hír TV

2018. július 11., szerda 21:34, frissítve: szerda 22:44

Az öngondoskodás támogatását szorgalmazza a Magyar Nemzeti Bank a napokban közzétett akciótervében. Az egészségüggyel foglalkozó fejezetben egy korábbi államtitkár sok megfontolandó javaslatot talált. Ám emlékeztetett, hogy az egészségbiztosítás magánosítását a Fidesz következetesen ellenzi.

Március elején, egy hónappal a parlamenti választások előtt Matolcsy György Fordulat előtt fordulat után 2010-2050 címmel tartott előadást az iparkamara gazdasági évnyitóján.

„Ha jól fogjuk meg az új külső környezet fogódzóit, akkor ezt az új nagy kanyart, mert most nagy kanyar jön, ezt talán úgy vesszük be, hogy 2030-ra az akkori Európai Unió átlagos fejlettségi szintjét elérhetjük, megközelíthetjük, és 2050-re beérhetjük az akkori osztrák fejlesztési szintet” - vélekedett Matolcsy.

A jegybank kedden egy 180 pontból álló intézkedési tervet tett közzé Magyarország felzárkóztatásáért. Aznap ülésezett a Versenyképességi Tanács. A Nemzeti Bank hat oldalon át sorolja, hogy az egészségügyben mit kellene tenni. A javaslatok egy részével egy korábbi egészségügyi államtitkár egyetért.

„Nagyon sok meggondolandó és jó dolog van ebben az anyagban” - véli Zombor Gábor, volt egészségügyi államtitkár.

A lakossági egészségügyi kiadásainak egy részét a magánbiztosítókhoz, önkéntes egészségbiztosítási pénztárakhoz csatonázná az MNB. A jegybank adókedvezményt adna a vállalati egészségügyi csomagokra, a magán egészségbiztosításokra, és a megelőzésben is támogatná a magánszolgáltatókat.

„Egy nagyon komoly törésvonal van, ez a magánbiztosító rendszernek a ráengedése az országra, ugye ebben népszavazás volt, itt mi nem tudunk más álláspontot képviselni, legalábbis a mi oldalunkon lévő szakemberek” - tette hozzá Zombor.

Kincses Gyula is volt egészségügyi államtitkár, de ő még 2010 előtt, a Gyurcsány-kormány idején. A magánbiztosítókat nem tartja ördögtől valónak, ám a konkrétumokat hiányolja a jegybanki programból.

„Nem beszél minden fontos kérdésről, a másik, hogy csomó pont az jelszó szintű. Mert azzal, hogy fejlesszük az alapellátást azzal mindenki egyetért, de tudjuk-e, hogy milyen módon, milyen irányban, milyen szakmai tartalommal? A harmadik probléma pedig, hogy hol készül az egészségpolitika? Totál káosz kezd kialakulni, hiszen fontos hatáskört vont magához a Miniszterelnökség, Varga Mihály kezdett el a kórházak gazdaságába belebeszélni, tehát nem látom azt, hogy itt valami koherens kormányzati gondolkodás lenne” - mondta Kincses.

A Pénzügyminisztérium államtitkára, Banai Péter Benő nem lát kivetnivalót abban, hogy az MNB egy kormányprogrammal felérő anyagot tett le az asztalra.

- A tanulmány azt írja, hogy 2028-ra az osztrák életszínvonal és bérszínvonal 80 százalékát elérjük. Ez reális lehet?

- Meglátjuk majd.

Matolcsy György jegybanki megbízatása 2019-ig szól. Egyes találgatások szerint az egykori gazdasági miniszter a monetáris politikától visszatérne a kormányzati politikához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!