2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Kilenc ember halálát okozták a magyar mélyfagyasztott zöldségek

Hír TV

2018. július 6., péntek 10:39, frissítve: péntek 18:32

Kilencen haltak már meg abban az európai járványban, amelyet valószínűleg Magyarországon gyártott gyorsfagyasztott csemegekukorica, illetve egyéb fagyasztott zöldség okozott. 2015 óta öt uniós tagállamban, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban betegedtek meg a termékekben található lisztéria baktériumtól. Az Európai Unió szakhatóságai csak a napokban riasztották a magyar élelmiszer-biztonsági hivatalt – a Nébih megtiltotta a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott fagyasztott zöldségek piacra dobását, valamint elrendelte a már forgalomban lévő terméket visszahívását is.

A megbetegedés lázzal, fejfájással, hányással és hasmenéssel jár – a tünetek jellemzően egy héten belül jelentkeznek. A különösen veszélyeztetett csoportba a csecsemők, a várandós nők, az idősek és a legyengült felnőttek tartoznak.

„Hogy a zöldségbe hogy kerülhetett bele én nem tudok mást elképzelni, csak a higiéniai előírások betartásának hiányát, mert a zöldségekben ez a baktérium nem szokott előfordulni. Ezek a baktériumok 75 fokon elpusztulnak, tehát hogy ha elég ideig főzzük akkor elpusztulnak de ha nyersen fogyasztjuk vagy csak felengedjük és úgy fogyasztjuk az veszélyes” – mondta Dömölki Lívia, élelmiszer-szakártő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!