2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kétharmad hiányában nem ment át a brókertörvény

2015. június 9., kedd 17:44, frissítve: kedd 17:49

A kormánypárti kétharmad hiánya miatt nem ment át a brókercégek ellenőrzésének szigorításáról szóló törvénymódosítás a parlamentben. A nemzetgazdasági miniszter ezért a zárószavazás elhalasztását kérte. Az ellenzék módosításokhoz köti a jogszabály elfogadását, a Fidesz viszont azt ígéri: ha másként nem megy, a kétharmados paragrafusok nélkül, feles többséggel fogadtatja el a jogszabályt.

A botránysorozat után benyújtott jogszabállyal egyebek közt az ellenőrzéseket szigorította volna a kormány. Eszerint a felügyelet az eddigieknél nagyobb, akár 500 millió forint bírságot is kiszabhatna rájuk.

„Most itt, a parlamentben a brókercégek szigorúbb ellenőrzésére az összes ellenzéki képviselő nemet mondott. Fel kell tennünk a kérdést, mi történt. A brókerek megvették az ellenzéki frakciókat?” – fogalmazott Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője a baloldali képviselőket és a Jobbikot egy kalap alá vette: „Hogy most már a Jobbikban is a brókerek barátai ülnek, ez nekünk újdonság.”

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is az ellenzéket bírálta. „Megdöbbentőnek és felelőtlenségnek tartom azt, hogy az ellenzéki pártok nem támogatták ezeket a módosításokat, amelyek lehetővé tették volna az ellenőrzés kiterjesztését és erősítését. Megerősítem, elnök úr, az írásban megtett indítványt, hogy javaslom a zárószavazás elhalasztását” – mondta a nemzetgazdasági tárca vezetője.

A radikális párt feltételekkel szavazná meg a törvényjavaslatot. „A Jobbik csak akkor tudja ezt a törvényjavaslatot támogatni, ha megszüntetjük annak a lehetőségét, hogy a kormány tovább titkolózzon azzal kapcsolatban, hogy mely politikusok, politikusok hozzátartozói és ezek gazdasági érdekeltségei vettek ki, menekítettek ki az utolsó pillanatban pénzt a Quaestorból” – jelentette ki Volner János alelnök.

„Nem vagyunk hajlandóak hozzájárulni a Fidesz–KDNP politikai maszatolásához” – fogalmazott Szél Bernadett. A zöldpárti képviselő teljes körű védelmet sürget a befektetők érdekében. „Mi ennél sokkal erősebb javaslatokat vártunk, valós megoldásokat követeltünk, a Fidesz ebben nem partner, nyilván nem véletlenül” – vélekedett az LMP társelnöke.

A Magyar Liberális Párt sem ért egyet a tervezettel. Fodor Gábor szerint a kormányt is felelősség terheli a brókerügyben. „Helytelen az is, hogy különböző mércével mér a kormányzat. Nem lehet különválasztani a Quaestor-károsultak problémáját a Buda-Cash-károsultjaiétól és a Hungáriánál történt problémáktól, tehát a károsultakat egyenlő mércével kell mérni. Nincs olyan, hogy van egyenlő és vannak egyenlőbbek” – mondta Fodor Gábor.

A Fidesz frakciószóvivője a szavazás után jelezte: a jogszabályt újra az Országgyűlés elé viszik. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a jogszabály hatályossá válhasson. Ha nem tudjuk átvinni az egyébként fontos kétharmados részeket a jogszabályon, akkor a feles részek átvitelével fogjuk elérni azt, hogy a magyar emberek befektetései biztonságba kerüljenek” – hangsúlyozta Tuzson Bence.

A szocialisták közleményben reagáltak: azt írták, a jövőben sem szavaznak meg olyan törvényt, amely káros az emberek számára és felmenti a csalásokban részt vevőket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!