2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Készülhetünk a poloskainvázióra

2017. október 8., vasárnap 18:08, frissítve: vasárnap 18:10

Egyre több a poloska a városokban; elkészült az ország poloskatérképe. Inváziójukra ősszel lehet számítani, amikor a hideg elől legtöbbször a házakba, lakásokba menekülnek.

A poloskák szívesen telelnek a családi házakban és panellakásokban. Egy nemrégiben készült térképen is látszik, hogy egyre elterjedtebb a címeres poloska Magyarországon:

A főváros mellett a nagyobb városok, Pécs, Miskolc, Győr, Debrecen a legfertőzöttebb. Ezek a rovarok a növényekben, fákban is nagy kárt tehetnek.

Magyarországon hétszáz poloskafaj telepedett meg, ebből körülbelül száz kártevő.

„Egyes fajok nagyon nagy gyakorisággal megjelennek a mi lakásunkban is, pontosan az őszi betelepedés időszakában. Nagyon kellemetlenek, mert zizegő, hangos repülésükkel akár álmunkból is felébresztenek bennünket. Ilyen esetben védekezésként csak azt tudom ajánlani, hogy a szúnyoghálót hagyjuk fönt, porszívózzunk gyakran, s a szellőztetést inkább a kora reggeli vagy a késő esti órákban tegyük meg, ilyenkor az ő mozgásuk abszolút lelassul” – ajánlotta Tóth Béla nyugalmazott növényvédelmi zoológus.

A poloskáknak alig van természetes ellenségük. Ráadásul a vegyi irtásukat is alig kérik.

– Alapvetően, hogyha kimegyek terepre, akkor általában az emberek rögtön azt mondják, hogy ezekkel úgyse lehet semmit kezdeni, ezek csak jönnek. Tehát ha találkozunk ilyen állatokkal, akkor ez az embereknek a tudományuk róla, hogy nem lehet velük mit kezdeni…
– Igazából akkor a sztereotípiák meg a rossz tudás miatt nem hívnak irtót?
– Így van, gyakorlatilag erről van szó, erről van szó, hogy mindenki azt mondja, hogy nem lehet őket kiirtani. Pedig ki lehet alapvetően, csak nehéz – hívta fel a figyelmet Brandisz Dániel egyéni vállalkozó, a Rovarirt.hu szakembere.

A poloskainváziókat várhatóan a természet maga oldja meg. Ha ugyanis egy faj egyedszáma túlnő az eltartó képességén, akkor könnyen megfogyatkozhat az állomány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!