2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Állami konkurenciát kapnak a kéményseprők

2015. december 1., kedd 21:02, frissítve: vasárnap 11:29

Nem államosítják a kéményseprést, de a magánvállalkozások állami konkurenciát kapnak jövő júliustól. Akkortól dönthetnek úgy az önkormányzatok, hogy a közszolgáltatást a katasztrófavédelemre bízzák.

Farkas József még nyáron nyilatkozott Látótér című műsorunknak, a kéményseprő cége közel 100 településsel szerződött, van, amelyikkel 2022-ig. „Öt és tíz év időtartamú szerződések, és sajnos erre kéne felkészülniük, a folyamatos végrehajtásra, de ha a szerződéseket semmisnek nyilvánítják, akkor az egész tevékenysége a cégnek csődbe megy” – mondta a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezető igazgatója.

A szerződéseket a parlament végül nem nyilvánította semmisnek, az önkormányzatokon múlik, hogy Farkas úrnak megmaradnak-e a szerződései vagy sem 2016 júliusától. Ha egy önkormányzat szerződést bont a kéményseprővel, a szolgáltatást a katasztrófavédelem látja el a továbbiakban.

„A jelenlegi vállalkozásoknak befellegzett ezzel. Ugyan az önkormányzat dönthet úgy, hogy a jelenlegi szerződéses jogviszonyban lévő közszolgáltatóval végezteti tovább a tevékenységet. Lehetőségük van ezeknek a vállalkozásoknak, hogy ideig-óráig talpon maradjanak. Sok kéményseprő kerülhet az utcára, és megkérdőjelezhető az a biztonsági szint, ami jelenleg megvan ezekkel a vállalkozásokkal. A katasztrófavédelem, akinek át kell vennie ezt a tevékenységet, eddig nem csinálta. Szakembere nincs.  Sok-sok pénzért fel kell szerelni a katasztrófavédelmet, hogy ezt a tevékenységet el tudja látni” – hangsúlyozta a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke, Leikauf Tibor.

Nemcsak az ipartestület bírál, hanem a kéményseprők szakszervezete is. Az érdekképviselet a kontároktól fél. „Két darab paramétert kívánnak meg egy kéményseprőtől: hogy büntetlen előéletű legyen, illetve a kéményseprő-ipari szakma vonatkozásában ne álljon foglalkoztatástól eltiltás alatt. Komoly félelmeink vannak azzal kapcsolatban, hogy a korábban csak pletyka szinten felmerült kérdés valósággá válhat, miszerint a jövőben akár esetleg közfoglalkoztatottak is elláthatnák ezt a szolgáltatást” – nyilatkozta Vámos Csaba elnök.

A lakosságnak jövő júliustól csak a harmadik kiszállásért kell fizetnie, a kéményseprők első két kiszállása ingyenes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!