2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Jogi kiskapukat használhat ki a Fidesz

Hír TV

2018. március 12., hétfő 17:12, frissítve: hétfő 17:59

Egy joghézag miatt nem minősülhet tiltott pártfinanszírozásnak a fideszes buszoztatás a békemenetre – nyilatkozta a Hír TV-nek a közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency International szakértője. A Fidesz-tag Bayer Zsolt által meghirdetett rendezvényt ugyanis papíron a Civil Összefogás Fórum rendezi – így bár kampányhajrára esik és a kormánypártokat segíti, mégsem kampányrendezvény a jogszabályok szerint.

Gőzerővel toborozzák a fideszes képviselőjelöltek a csütörtöki békemenet résztvevőit.

Boldog István a törökszentmiklósi választókerületből ingyen Budapestre is buszoztatja a kormány mellett kiállókat. A képviselőjelölt a közösségi oldalán egy telefonszámot is közzétett, amin jelentkezni lehet.

A békemenet egyik helyi szervezője szerint az utaztatásnak nincs anyagi vonzata.

– Több helyről indul, de Törökszentmiklós, Szolnokhoz képest az van legközelebb, ahonnan indul busz, és nem gondolnám, hogy be fogunk menni Szolnokra.

– Rendben, egy olyan kérdésem lenne, hogy vannak anyagi vonzatai, anyagi költsége lenne ennek, vagy ezt…

– Nem, nem, nem. Nem lenne.

Boldog István szerint az ingyenutat támogatók biztosítják.

Azt gondolom, hogy ott a helyünk mindnyájunknak úgy, ahogy 2012-ben ott voltunk. És igenis, én fölvállalom a Hír Televíziónak is. Igen, vannak olyan egyesületek, vannak olyan vállalkozók, akik segítenek abban, hogy el tudjunk utazni a békemenetre – mondta a képviselőjelölt.

Kíváncsiak voltunk, hogy más térségekből is segítik-e a békemenetre tartók utazását, a jászsági jelölt azonban nem akart válaszolni.

A Simicska trágár birodalmának, trágár újságírójának nem nyilatkozom – mondta Pócs János kollégánk kérdésére. 

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a buszoztatás kapcsán korrupciót emleget.

Nyilvánvalóan ő is lopott pénzből kampányol. Azt szeretném, ha bemutatná, kik azok a vállalkozók, akik ezeket a buszozásokat állják. És azt gondolom, hogy újságírók három perc alatt meg fogják állapítani, hogy ezek a vállalkozók az elmúlt időszakban nagyon sok pénzt nyertek a Fidesztől, úgyhogy azt gondolom, hogy ez ugyanolyan ügy, mint a Semjén Zsolté – véli Karácsony Gergely.

A közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency International szakértője szerint egyértelmű, hogy a békemenet a kormányzó párt kampányrendezvénye. Ám mivel hivatalosan egy civil szervezet rendezi, jogilag mégsem nevezhető annak. Így az arra való buszoztatás sem minősül tiltott kampánytámogatásnak.

Ha ez kampány lenne elismerten, a Fidesznek, mint az adott képviselőt jelölő szervezetnek kellene a saját kampányköltéséhez hozzászámítani, és máris oda jutnánk, hogy a jog a pártoknak a gazdasági szervezeteken keresztül való támogatását tiltja. Ez volt az a magatartás, amibe például a Jobbik belebukott nagyjából hatszázmillió forint erejéig – mondta Ligeti Miklós.

Jelenleg büntetlenül szervezhetik ki a pártok kampányukat civil szervezeteknek. A Transparency International évek óta küzd a pártfinanszírozás hasonló joghézagjainak megszüntetéséért. A békemenet-szervező Civil Összefogás Fórumot egyébként az állami Magyar Villamos Művek 508 millió forinttal támogatta – a pénz felhasználásának részleteiről azonban hallgatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!