2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Hirtelen „blődség” lett, hogy az OLAF magyarokra bízza a magyar ügyeket

Hír TV

2018. február 16., péntek 18:24, frissítve: péntek 18:38

Amit Lázár János elfogultságnak nevez, az az uniós szerveknél a megszokott munkamenet. A kancelláriaminiszter tegnap a magyar ellenőrökre mutogatott, mondván, politikailag érdekeltek voltak, hogy szabálytalanságokat találjanak a miniszterelnök vejének pályázatainál. Pedig a vizsgálatot ugyanazok végezték, mint akik a kormány által büszkén lobogtatott 4-es metrós jelentést végezték.

Súlyos, a szervezett bűnözés gyanúját is felvető szabálytalanságokra és összeférhetetlenségre bukkant a Csalás Elleni Európai Hivatal az Elios-ügyben, amely Orbán Viktor vejét is érinti. Ennek ellenére szokásos Kormányinfóján Lázár János politikai ügyről és elfogult vizsgálókról beszélt.

„Az OLAF szerintem hibát követ el, hogyha magyar vizsgálókra bízza a magyar ügyeket. Ez az álláspontom. És nem szeretnék ebben mélyebbre menni, mert mi nyilvánvalóan az OLAF-nak jeleztük az elfogultság lehetőségét, majd az OLAF remélem, mind a három magyar tisztviselő vagy magyar állampolgár tekintetében megvizsgálja, hogy az elvárható függetlenség és az elvárható objektivitás követelményének megfeleltek-e. Az egy nagy blődség és egy nonszensz, hogy magyar ember teszi a följelentést, és az Európai Bizottság vagy az Európai Unió vizsgálati szerve, az OLAF ezt magyarokra bízza” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

A vizsgálók kijelölése azonban nem nemzetközi összeesküvés része, hanem gyakorlati szempontokat figyelembe is vevő szokásos eljárás. „Szerte a tagállamokban úgy vizsgálódnak, hogy helyi szaktudással rendelkező nyomozókat is bevesznek az egyes nyomozásokba, erre persze azért van szükség, mert nyilván a helyiek, a magyarok tudják azt, hogy a magyar ügyeket hogy lehet a leghatékonyabban vizsgálni. Összefügg ez olyan egyértelmű dolgokkal, mint hogy a magyar nyelvet, akár a magyar jogi környezetet magyar szakértők ismerik a legjobban” – emeli ki Juhász Attila, a K-monitor munkatársa.

A kormány a 4-es metróról szóló, hasonló eljárásban készült OLAF-jelentést még olyannyira hitelesnek tartotta, hogy szinte azonnal nyilvánosságra hozták. Abban az ügyben öt személy készítette a jelentést, négyen magyarok. Köztük volt olyan, aki az Elios-jelentés elkészítésében is részt vett. Ezt felvetettük a kormányszóvivőnek, de Kovács Zoltán kitérő választ adott.

– Ön hogy tudja? Ugyanazok a személyek készítették a 4-es metró és az Elios Zrt. OLAF-jelentését vagy sem?
– Maradjon önöknek is munka. Végezzék el ezt a feladatot. Köszönöm szépen.

A Csalás Elleni Európai Hivatal hatásköre egyébként is korlátozott, ők a magyar ügyészséget csak felkérhették a büntetőeljárás lefolytatására. Az EU ugyan létrehozta már az Európai Ügyészséget, amely közvetlenül is le tud folytatni ilyen esetekben nyomozást, Magyarország azonban nem kíván ebben részt venni.

Az OLAF egyelőre nem kívánt reagálni Lázár János kijelentéseire. Azt azonban tudni kell, hogy az OLAF dolgozóinak, csakúgy mint valamennyi bizottsági dolgozónak az összeférhetetlenségét, esetleges elfogultságát folyamatosan vizsgálják. És azt is tudni kell, hogy az Európai Bizottság dolgozóinak kizárólag a közösségi érdekeket kell szem előtt tartaniuk a tevékenységük során, nem pedig a nemzetieket. A Hír Televíziót Brüsszelből Arató László tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!