2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Hiába tiltakozik Madocsa, akár az állam is elveheti a földeket

Hír TV

2018. április 15., vasárnap 11:54, frissítve: vasárnap 13:06

Nem akarnak kavicsbányát a község határában a Tolna megyei Madocsa lakói. A kitermelést tervező cég a paksi atomerőmű építkezéséhez szállítaná az alapanyagot. Azt üzenték az embereknek, ha nem ők, akkor az állam szerzi meg a gazdák földjeit.

Stop kavicsbánya - Tolna megyei Madocsán szinte nincs olyan ház, amelyik ne hirdetné: nem kell ide bánya. A község határában jó minőségű kavicsot rejt a talaj, amelyre most egy vállalkozásnak fáj a foga.

Nekünk az a húsz munkahely, amit ajánl, az nekünk nulla. Tehát az, hogy több családnak, évtizedek, generációk óta ebből él a család, én azt gondolom, hogy ilyent nem szabad, ilyent nem szabad - mondta Ruff Zoltánné.

Kovácsék a Duna parton élnek. Ő leginkább attól tartanak, hogy a megbolygatott védmű és a tervezett kikötő növeli az árvíz-veszélyt.

Tisztára tönkretenné Madocsát, mert ez a töltés nem bírja, 2013-ban, ha három napnál tovább áll a víz, akkor elönti Madocsát - mondta Kovács Ferencné.

Nyáron félő, hogy a süllyedő talajvíz miatt kiszáradnának a kutak. Az utakat meg tönkretenné a napi 110 erre dübörögő teherautó. A BET-BAU Kft. már idén megkezdené a kitermelést, a cég emberei azt mondják a helyieknek, hogy a paksi erőmű építkezéséhez kell a kavics.

Megnéztem mennyibe kerül a TÜZÉP-en a kavics, kilója kb. 2500 ft/m3 - a legolcsóbb helyeken. Tehát ha csak ezer forintot számolok köbméterenként, akkor ebből a bányából kifog jönni olyan 20-30 milliárd forintnyi kavics - mondta el Lenkei Péter, a Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.

A BET-BAU képviselői azt üzenték a gazdáknak, akik nem hajlandók megválni földjüktől, hogy a magyar állam is szemet vethet rájuk, akkor jöhet a kisajátítás. A cég hátteréről annyit tudni, hogy az alapító vállalkozások nagyon is jól boldogulnak az állami közbeszerzéseken is. Erről kérdeztük a Jobbik Tolna megyei közgyűlési képviselőjét, Bencze Jánost.

- Azt mutatja a cégháló, hogy mintha úgy hozták volna létre, hogy szándékosan kesze-kuszán kavarodottan, hogy senki se tudja kideríteni, hogy pontosan ki áll mögötte,

- Szándékos az átláthatatlanság?

- Mi azt tippeljük, hogy igen.

Madocsa népszavazást akar, az aláírási íveken már összegyűlt az megfelelő mennyiségű szavazat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!