2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Hiába küzd az igazáért, fellebbezésit elutasítják, a rendőrség hallgat

Hír TV

2018. február 25., vasárnap 15:27, frissítve: vasárnap 16:02

Megbírságolták, mert telefonált vezetés közben, pedig állítja, hogy nem tett ilyet – Panaszkönyv című műsorunk bemutatta egy férfi esetét, aki már minden fórumon próbálta bebizonyítani igazát, de a hatóságok kitartanak a büntetés mellett.

Nyáry Józsefet azon az útszakaszon bírságolták meg, amelyen naponta jár. Tudja, hogy nagyon gyakran ellenőrzik itt az autósokat a rendőrök. Amikor megállították, azt hitte, hogy csak igazoltatni fogják.

„Egy alacsony, szemüveges, húsz és harminc év közötti rendőr hölgy állt az ablakom mellé, és közölte: »Jó napot kívánok, tudja, hogy miért állítottam meg?« Aztán azt mondta, hogy »Meg fogom büntetni önt telefonálásért«. Kikerekedtek a szemeim. Mondtam neki, hogy nem telefonáltam, legyen kedves, nézze meg a nálunk lévő telefont. Közben kérték az autó forgalmiját, a jogosítványt, azokkal együtt a párom elővette az anyósülésről, a táskából a két telefont. Én szerettem volna megmutatni, de a rendőr azt mondta, hogy őt ez nem érdekli” – mesélte a férfi.

Végül az ilyenkor szokásos jegyzőkönyv mellett feljelentést is kiállítottak, mivel József nem fogadta el a bírságot.

„Az autósnak két lehetősége van. Vagy elfogadja a bírságot, aláírja a csekket, és befizeti egy időintervallumon belül a bírságot, vagy nem fogadja el a tényét, azt mondja, hogy nem igaz, nem így történt. Ekkor nyilván panaszt nyújthat be ellene, és ilyenkor az adott rendőrkapitányságnak ki kell vizsgálnia az ügyet” – magyarázta Aranyi Péter, a Vezess.hu szakértője.

A bizonyító erejű felvételekhez, híváslistához azonban csak a hatóságok fértek hozzá. József kérte, hogy motozzák meg, de nem tették. Kérte, hogy kérjék ki a szolgáltatójától a híváslistáját, mert civileknek csak a kimenő hívásokat mutatják meg. Ezt sem tették meg. És még a térfigyelő kamera képeit sem nézték vissza. József fellebbezéseit végül mind elutasították arra hivatkozva, hogy nem tudja bizonyítani az igazát.

„Az intézkedő rendőrnek amikor meg van győződve arról, hogy teljesen szabályosan intézkedik, nem kötelessége ezt végrehajtani. Tehát most azt mondja, hogy nekiáll, átkutatja. Miért? Mert azt mondja, látta, hogy telefonált, látta, hogy rá nézett, fogta a telefont, letette, erről meg van győződve” – mondta a Hír TV-nek Rohánszky Mihály magánnyomozó.

A Panaszkönyv stábja rekonstruálta a történteket. Arra a helyre álltak, ahol József elmondása szerint a rendőrök álltak az ellenőrzéskor. Kiderült, hogy nem lehet élesen látni az autó belsejét.

A rendőrség nem akart nyilatkozni az ügyben. József azóta kamerát szereltetett az autójába, hogy hasonló esetben bizonyíthassa igazát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!