2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

GKI: Kampányfogás, mikor Orbán sokba kerülő menekültekkel riogat

Hír TV

2018. április 4., szerda 14:46, frissítve: szerda 16:06

Miközben hét év alatt több mint 500 milliárd forint adóbevételtől esett el a magyar állam a tao program miatt, Orbán Viktor hetek óta arról beszél, hogy ha Magyarországnak menekülteket kellene befogadnia, az olyan komoly hatással lenne a gazdaságra, hogy nem jutna pénz fejlesztésekre és nyugdíjemelésre sem. A GKI szakértője szerint egyszerű kampányfogásról van szó.

– Elég egy rossz döntés, egy elhibázott választás, és Budapestre nem fogunk ráismerni – ezt monda Orbán Viktor szerda reggel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott beszédében. A migránsellenes kommunikáció több rétege is megjelent a kormánypárti politikusoknál. Az elmúlt hetekben a miniszterelnök és a fideszes politikusok egyre gyakrabban riogattak azzal, hogy a menekültek befogadásának komoly gazdasági következményei lehetnek. Március elején a kormányfő a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy akár a nők korkedvezményes nyugdíja is veszélybe kerülhet.

– Akkor a pénz arra fog menni, akkor az energia nem a családtámogatás kiszélesítésére fordítódik majd, hanem azoknak az együttélési gondoknak a kezelésére megy el, amit az ide érkező tömeges migráció eredményez majd. És a nekik szükséges pénz elvétele majd a magyaroktól, a magyar költségvetés eddigi soraitól. Tehát a nők 40 program megvédése is azon múlik, hogy megakadályozzuk a migránsok beáramlását, az ellenzék győzelmét – fogalmazott a miniszterelnök.

A miniszterelnök néhány nappal később Gödöllőn a helyi tévében már arról beszélt, hogy a város sem kaphat annyi állami támogatást, ha menekültek érkeznek az országba, sőt még a nyugdíjemelés is veszélybe kerülhet.

– Agyonnyomna minket a migránsok terhe. Egyenesen kell beszélni: hiába vannak terveink mondjuk Gödöllőre, a pénzt vagy erre költjük, vagy arra hogy bevándorlóországot kell felépíteni a migránsoknak. Vagy nyugdíjat emelünk, vagy a migránsoknak adjuk a pénzt, vagy családtámogatás van, vagy bevándorlópolitika van. Szóval mindent nem lehet egyszerre megvalósítani, mert Magyarország gazdasági ereje nem teszi lehetővé – mondta Orbán Viktor.

– Szerintem teljesen nyilvánvalóan kampányfogásról van szó – ezt mondta Orbán Viktor kijelentései kapcsán a Gazdaságkutató Intézet vezérigazgató-helyettese. Karsai Gábor szerint a magyar gazdaság számára minimális teher lenne akár ezer menekült befogadása is.

– Ha mondjuk ezer emberrel számolunk, az nagyságrendileg 3 milliárd forintot jelenthet egy évben. Ez a 3 milliárd forint az éves nyugdíjkiadásnak egy ezreléke, ha pedig például a stadionfejlesztésekhez viszonyítunk, akkor az elmúlt évek stadionépítési költségeinek 1 százaléka – nyilatkozta a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A Jobbik politikusa úgy látja, hogy a Fidesznek nincs valódi programja, ezért foglalkozik folyamatosan a migránskérdéssel.

– Ez az egybites kommunikáció egy nagyon önfeladó és gyáva magatartás részét képezi, hiszen kizárólag a Fidesz–KDNP-tábor stabilizálásáról szól, arról, hogy azt a másfél-kétmillió embert elvigyék az urnákhoz szavazni, tűzben tartsák – jelentette ki Z. Kárpát Dániel.

Az elmúlt hét évben egyébként összesen 522 milliárd forintnyi adóbevételtől esett el a magyar állam a tao program keretében. Ebből 228 milliárd került a labdarúgásba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!