2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Erdogan viszonozza Orbán Viktor gesztusát

Hír TV

2018. július 12., csütörtök 14:02, frissítve: csütörtök 16:51

Néhány hónapon belül budapesti látogatással viszonozza a török elnök Orbán Viktor gesztusát, hogy hétfőn Ankarában részt vett elnöki beiktatásán. A Török Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: Erdogan elnök Gül Baba felújított türbéjét fogja hivatalosan felavatni Budapesten. A nagykövet szerint a török-magyar kapcsolatokat nem terheli egyetlen vitás kérdés sem.

A török diplomácia azon dolgozik, hogy néhány hónapon belül létrejöhessen a frissen újraválasztott Erdogan budapesti látogatása. Az ankarai kormányzat nagyra értékelte, hogy a régi-új elnök hétfői beiktatásán részt vett Orbán Viktor is, vele együtt ugyanis összesen két uniós vezető volt jelen az ankarai ceremónián.

A nyugat aggódva figyeli a török elnöki rendszer mostani bevezetését. Az uniós bírálók osztják a török ellenzék félelmeit, hogy a tavalyi népszavazással, illetve a június végi parlamenti és elnökválasztással megerősített új kormányzati formával egy központosított, tekintélyelvű rendszert hozott létre Erdogan és pártja. A köztársaság nagykövete szerint azonban nem jogos a bírálat, hiszen a török alkotmány kőbe véste az alapjogokat, a demokratikus elveket, és azt, hogy Törökország szekuláris köztársaság.

„A politikai és a kormányzati rendszer nagyszabású átalakítása történt meg, de ez nem jelenti azt, hogy nem vagyunk többé demokrácia. A demokrácia a Török Köztársaság alapvető alkotóeleme” – mondta Ahmet Akif Oktay, a Török Köztársaság budapesti nagykövete.

Törökország számára Magyarország fontos európai uniós szövetséges lehet, amely a nagy európai államokkal ellentétben nem bírálja folyamatosan demokratikus deficittel. A nagykövet szerint a török–magyar kapcsolatok kiválóak, nem terhelik vitás ügyek – a magyar kormány bevándorlásellenes, néhol muszlimellenes kampánya sem zavarta őket. Bár Ankarát aggasztja az Európában erősödő iszlamofóbia, a magyarországi légkört normálisnak érzi az itt élő török kisebbség.

„Választási kampányban a migráció kérdése felerősödhet, ez érthető. De még ilyen időszakban is mindenkinek óvatosnak kell lennie, hogy ne keletkezzen feszültség a muszlim kisebbség és a többségi társadalom között. Magyarországon a helyzet jó és ellenőrzés alatt van, nem hallottam panaszt erre itt. Ezt így kéne megőriznünk” – tette hozzá Ahmet Akif Oktay.

Bár a muszlim–keresztény civilizációs feszültség élezését Törökország elítéli, az illegális bevándorlás kérdését szintén megoldandónak tartja: Az EU-val kötött megállapodás értelmében a közel-keleti migránsáradatot a török hatóságok meg is állították, viszont cserébe a vízumkönnyítést nem kapták meg, és az uniós tagságuk is csak távoli remény.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!