2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Elios-ügy: Mindenki mindenkivel összejátszott

Hír TV

2018. február 21., szerda 08:05, frissítve: csütörtök 10:51

Gyakorlatilag mindenki mindenkivel összejátszott azért, hogy a Tiborcz István-féle cég nyerje meg sorra a közvilágítási tendereket az önkormányzatoknál. Ez derül ki a 24.hu mai cikkéből.

Jászberényben például egyharmaddal olcsóbban újította volna fel egy cég a közvilágítást, mégis az Elios nyert. Sőt, a Tungsram-Schréder Zrt., amely rendre partnere volt a cégnek, ugyanazokat a lámpákat 90 millió forinttal drágábban szállította volna a konkurenciának. A jászberényi tender egyébként még a Lázár János vezette kancelláriánál is kiverte a biztosítékot.

A Miniszterelnökség azzal az indokkal dobta vissza először a közbeszerzést, hogy az versenykorlátozó.

Tudhattak róla

A kormány már 2016-ban tudhatott a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios által elkövetett szabálytalanságokról – állítja az MSZP. A közvilágítási programot ugyanis már két éve vizsgálta az európai támogatásokat auditáló főigazgatóság, a kormány azonban ezeket a jelentéseket is titkosította, holott közérdekű adatról van szó – tette hozzá Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

A bíróság egyébként közben első fokon – nem jogerősen – döntött az OLAF-jelentések nyilvánosságáról – a szocialista Szakács László keresetére megállapította, hogy az unió csalás elleni hivatalának összefoglalói közérdekű adatok, amelyeket ki kell adnia a nemzetgazdasági tárcának.

A magyar kormány már 2016-ban feltárhatta a visszaéléseket, hiszen a kalocsai önkormányzatot 2016. október 24-én értesítette az európai támogatásokat auditáló főigazgatóság a vizsgálatról, és 2016 decemberében elkészítette az ezzel kapcsolatos jelentést – természetesen ezeket is titkosította a magyar kormány, holott az elsőfokú ítélet alapján ennek a főigazgatóságnak a jelentései, jelentéstervezetei is közérdekű adatok – mondta Tóth Bertalan.

Egyszer már született ítélet OLAF-jelentést követően

Miközben az Elios-ügyben először nem talált felelősöket a nyomozóhatóság, egy korábbi uniós pénzcsalási ügyben határozottan járt el a Fővárosi Főügyészség – ezt a feljelentést is az OLAF tette, és már ítéletet is hirdettek az ügyben: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt 3,5 év börtönt kapott első fokon az a férfi, aki vissza nem térítendő uniós támogatást igényelt papírcsomagoló cégének.

A trükk az volt, hogy újonnan beszerzett gépként tüntette fel az üzemekben már évek óta működő gépeket.

A vádlottak összesen mintegy 770 millió forint vagyoni hátrányt okoztak, amiből több mint 630 millió forinttal az uniót, csaknem 140 millió forinttal pedig a magyar költségvetést károsították meg.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!