2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Egyre sűrűbben gyilkol a szén-monoxid

2016. november 13., vasárnap 13:08, frissítve: vasárnap 13:55

A kéményseprők tiltakozása ellenére lazított a kormány még nyáron a gázkazánok ellenőrzésén. A szakemberek tapasztalata szerint sok kazán életveszélyes állapotban van és cserére szorul. Idén már többen haltak meg szén-monoxid-mérgezésben, mint tavaly.

Október közepén két kilencéves kislány halt meg szén-monoxid-mérgezésben a Pest megyei Szadán. A színtelen-szagtalan gáz az alumínium kéményből áramlott vissza. Látótér című műsorunk beszélt annak a cégnek a munkatársával, amelyik korábban a kazánt ellenőrizte a szadai házban.

– A kéményest évente kellene, mert, ugye, attól meg lehet halni, a turbós kétévente javasolt, itt a működés miatt is.
– Tehát, ami nekünk is van, ez a gázkazán, ezt kellene évente?
– Hát, ha ezüst a csöve, akkor igen.

A gázkazánok füstelvezetőit azonban már csak kétévente kell ellenőrizni, a szabályozáson júliustól lazított a kormány. A Magyar Kéményseprők Szakszervezete hangosan tiltakozik. „Magyarországon mintegy 4-4,5 millió üzemelő kémény van, és hogy egy kicsit a drasztikusabb számokról is beszéljünk, közel félmillió olyan kémény van, ami jelenleg is felújításra szorulna, illetve közel 100-150 ezer azoknak a kéményeknek a száma, amik már életveszélyes funkcióban üzemelnek” – emelte ki Vámos Csaba, a szakszervezet elnöke.

István Heves megyében kéményseprő. Feldebrőn olyan házat is ellenőrzött, ahol a füstelvezetéssel évek óta gond van. A család került már életveszélybe:

– És itt van egy ajtó, ahol a régi, nyitott égésterű FÉG-es kazánunk volt, itt van egy ajtó, és azt mondták a szakemberek, hogy itt jöhetett be ez a gyilkos gáz. Na, most a papagájok itt voltak, és arra lettünk figyelmesek, hogy először a Flóri, majd a Lóri fordult le.
– Tehát, hogy elhallgattak?
– Nem, lefordultak szabályosan innen, és csöndbe lettek. Ekkor már észrevettük, hogy nagyon-nagyon gond lehet, és kinyitottuk azonnal az ablakot

A Magyar Polgármesterek Közössége azt kérte a kormánytól, hogy ne csak az elavult hűtők vagy mosógépek cseréjéhez adjon támogatást, hanem a kazánokéhoz is.

– Azt gondolom, nem összehasonlítható egy hűtőgép és egy mosógép egy tüzelőberendezéssel. Egy hűtőgép, az nem életveszélyes, hogyha az hibás vagy esetleg elévült vagy már idős. Egy kémény viszont igen. Ez nagyon fontos lenne. Sajnálatosan azt a hírt kaptuk, hogy múlt héten a gazdasági bizottságban a kormánypárti többség elutasította ezt az indítványt.
– Indoklás?
– Indoklásról nem tudok – nyilatkozta Dudás Róbert elnök.

A lakossági kéményseprést a rezsicsökkentéssel ingyenessé tette a kormány. Azokon a településeken, ahol a kéményseprő cégek bedobták a törülközőt, a katasztrófavédelem lett a szolgáltató. „Az első hónapok és a következő évek is még valószínűleg arról fognak szólni, hogy ezeket az adatbázisokat folyamatosan frissítsük, és azokat a kéményeket, amelyek életveszélyt vagy pedig közvetlen veszélyt jelentenek az ott lakókra, azokat kizárjuk a használatból mindaddig, amíg nem tudják felújítani, vagy nem tudják olyan állapotra javítani, amivel már biztonságosra használható” – nyilatkozta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Bár a fűtési szezon egy hónapja kezdődött el, szén-monoxid-mérgezésben már többen haltak meg, mint tavaly.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!