2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Egyre nagyobb a káosz, nyakunkon maradhat a szemét

Hír TV

2018. május 16., szerda 20:04, frissítve: szerda 21:06

Csekk helyett díjbeszedőt küldött az állami hulladékkezelő holding az őrbottyániaknak. A számlázási rendszert - amelynek fejlesztésében Orbán Viktor kötélbarátjának érdekeltsége is részt vesz - két év alatt sem tudták teljes egészében működőképessé tenni. Fóton közben szerdán is hegyekben állt a szemét - az elmaradt lomtalanítás miatt felgyűlt szemetet a városnak saját pénzéből kell elszállíttatnia.

A megszokottnál korábban hirdettek lomtalanítást Fóton, így az emberek elkezdték kidobálni feleslegessé vált dolgaikat. Az akció szombaton lett volna, de még szerdán is ott tornyosult az összegyűlt felesleges lim-lom.

A lomtalanítást a lakossági hulladékszállítást is végző, Zöld-Híd Nonprofit Zrt. végezte volna, de ők május elején lemondták azt. Az önkormányzat azonban erről a lakosságot csak a Facebook oldalán és a helyi, nem mindenkihez eljutó újságban tájékoztatta. Szórólap nem volt, így aki egyiket sem olvasta, kivitte a szemetét.

A város alpolgármestere mégis feljelentést tett a rendőrségen azokkal szemben, akik a hulladékot kihelyezték a közterületre.

Azért tettem a feljelentést, mert meg kellett valamilyen módon akadályoznunk azt, hogy még a keddi napon is, szervezetten - ezt kell, hogy mondjam, szervezetten, teherautóval is - hoztak ezekre a pontokra olyan szemetet, vagy olyan hulladékot, amelyet egyébként a lomtalanításnál le sem lehetett volna adni - mondta el Németh József.

A Zöld Híd Nonprofit Kft. gyűjtőautóinak állapota romlott le annyira, hogy a társaság a lomtalanítás felfüggesztésére kényszerült. Az ügyvezető igazgató a Hír TV-nek korábban azt mondta, több települést kell ellátniuk, és miközben kiadásaik nőnek, bevételeik csökkennek.

Ha nem hoztam volna meg ezt az ügyvezetői döntést, akkor ebben a régióban a vegyes hulladék begyűjtés is veszélybe került volna, és a szelektív hulladékgyűjtés, ami úgy gondolom, hogy nem fordulhat elő - közölte Gyenes Szilárd.

A több, mint 600 köbméter lomot végül a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szállította el. A fóti alpolgármester szerint ez 2-3 millió forintjába kerül majd a városnak.

Hosszú hónapok óta vagy nem kapunk csekket egyáltalán, ami a jelen eset - az őrbottyáni Kocsis Márta panasza már az állami holding gyakorlatáról szól. A több mint két éve megalakult Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. feladata lenne a szemétdíjak beszedése országszerte - ebből a bevételből kapnák meg később szolgáltatásuk ellenértékét a szemétszállító cégek - így például az előbb említett Zöld híd is.

A számlázási rendszer felállítására az állami holding többször is kapott haladékot a kormánytól.

Egyik hétvégén megjelent egy hölgy, hogy innentől kezdve személyesen díjbeszedőkre bízták rá az összegeknek a beszedését. Hát... Természetesen kicsit meglepődtünk, meg egy kicsikét hitetlenül álltunk a dologhoz. Az az igazság, hogy én az igazolványt, amivel igazolni akarta magát, meg sem vártam, mert a vízcsapból is az folyik, hogy senkinek, személyesen, díjbeszedőnek már nem adunk oda pénzt, illetve én abban sem lettem volna biztos, hogy ez a hölgy, ez meg tudja mondani, hogy egyáltalán létezik-e valós tartozásunk, hiszen mi alapján állítja ő ezt? - mondta el Kocsis Márta.

Az állami holdingtól adásunkig hiába vártunk választ arra, hogy csekk helyett miért küldenek díjbeszedőt. A cég számlázási rendszerét egyébként Orbán Viktor kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak az egyik érdekeltsége fejlesztette félmilliárd forintért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!