2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Csak úgy repkednek a tao-milliárdok a focira

Hír TV

2018. július 19., csütörtök 16:33, frissítve: csütörtök 17:59

Milliárdokat költ az állami MOL csoport focicsapatok támogatására, de a Mészáros Lőrinchez köthető, a közbeszerzéseken is rendre jól teljesítő cégek még ennél is többet utalnak a kluboknak, az államkassza helyett. A tao-rendszer elmúlt három évének adatai alapján a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezet szerint újra kellene gondolni a támogatások elosztását.

Az elmúlt hét évben 526 milliárd forint társasági adót nem fizettek be a cégek az államkasszába, hanem inkább sport- vagy kulturális szervezeteknek adták oda. Az Átlátszó most megszerezte, hogy az elmúlt három évben melyik NB1-es csapat kitől és mekkora tao-támogatást kapott.

Most kiderült, hogy nem fizették be az adó jelentős részét - az Átlátszó újságírója szerint nincs meglepetés az adatokban. A Puskás Akadémia, a Ferencváros, a Tállai András vezette, Mezőkövesd, és a volt fejlesztési miniszter, Seszták Miklós településének csapata, a Kisvárda a rendszer legnagyobb nyertesei.

Jól látszik, hogy a kormánytól adókedvezményeket kapó multik is adtak pénzt ezeknek a csapatoknak, adtak pénzt állami cégek, amelyeknek a Mol a tulajdonosa a de a legtöbb pénzt a közbeszerzéseken kitömött vállalkozásoktól érkezett főleg Mészáros Lőrinc cégeitől, illetve más vállalkozóktól - mondta el Erdélyi Katalin.

A hároméves összesítésből is látszik, hogy a Puskás Akadémiához jutott nagyságrendileg a legtöbb pénz. A Felcsúti csapatnál az MKB 2,5 a MOL 1,5 milliárdot hagyott, de a Mészáros Lőrinc közbeszerzéseknek rendre jól teljesítő cégei is százmilliókkal segítették a csapatot. De támogatók között van gyermekeinek cége és a miniszterelnök vejének egykori vállalkozása is.

A Ferencvárosnál multik hagytak pénzt: a GE csaknem 300 millió forintos, míg a Magyar Telekom és egyik leányvállalata 215 milliós támogatást nyújtott.

Az idén az NB1-be feljútó Kisvárda sem panaszkodhat, ott van a támogató között a MOL és a Magyar Telekom, de a Duna Aszfalt is több mint fél milliárd forintot utalt.

A Videontonból lett Mol Vidi csapatának a névadó szponzor a MOL adta a legtöbb tao támogatást.

Kerestük az állami olajcéget a támogatások elosztásával kapcsolatban. Válaszukban azt írták, hogy: a vállalatcsoport kiemelten figyel arra, hogy széles körben ossza szét a támogatásokat, de ennek részleteit adótitoknak tekintik.

A szerződésekért korábban több pert is indított a Transparency Internatioanal. A társaság jogi igazgatója szerint a mostani adatok alapján át kellene alakítani a támogatások rendszerét.

Derüljön ki a költségvetési törvényből, hogy az állam mennyi pénzt fordít a látványsportágakra, a tömegsport és a gyermeksport támogatására és ne tessék elbújni különböző adótitkok, adótranszferek és adótitkok mögé én nincs szükség olyan sunyi gyáva megoldásokra amelyekkel a kormány próbálkozott, 2017-ben amikor a perek elvesztésének árnyékába azzal próbálták a Transparency Internationalt nehéz helyzetben hozni, hogy módosítani akarták az adótitok fogalmát - mondta Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója.

A DK korábban 37 pert indított az adatok nyilvánosságáért.

Mészáros Lőrinc esete azért is kiemelkedő a többi közül, a több korrupt ügy közül, mert az EMMI bújtatja azokat a papírokat amiket számunkra be kellett volna mutatni, hogy pontosan mire költötték el azt a több mint 16 milliárd forintot 2011 óta a DK azt szeretné, hogyha a tao-támogatást kiterjesztenék az egészségügyi, illetve az oktatási intézményekre - nyilatkozta Ráczné Földi Judit, a párt elnökségi tagja.

A 2011 óta a legtöbb TAO-támogatás, összesen 128 milliárd forint a labdarúgásba került, ezen belül is a felcsúti Puskás Akadémia több mint 16 milliárd forintot kapott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!