2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Bővítik a lombikprogram finanszírozási körét

2017. augusztus 30., szerda 13:45, frissítve: szerda 16:17

Balog Zoltán humánminiszter hangsúlyozta, hogy a lombikbébiprogramhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is emelkedni fog. Ugyanakkor a program szabályozására a kormány várja az egyházi javaslatokat – mondta Semjén Zsolt kedden a Hír TV-nek. A kormányfőhelyettes emellett keményen bírálta a kezelések hetven százalékát végző Kaáli Intézetet.

Bűnnek nevezte a lombikbébiprogramot Veres András győri megyéspüspök. Kijelentései komoly felháborodást váltottak ki, és a kormány is elhatárolódott.

Az emberi erőforrások minisztere szerdán már a lombikbébiprogram bővítését jelentette be, amely elmondása szerint már egy régen előkészített döntés eredménye. Eddig csupán három beültetést támogatott az állam, amennyiben az első próbálkozás sikerrel járt, még kettőt használhattak fel a szülők.

„A finanszírozott ciklusok szám nő. Ezen túl ha megszületik a gyermek, akkor a számolás újrakezdődik, lehetőség van az új ciklusnak az igénybevételére. A jövőben az első gyermek megszületéséhez tehát öt ciklus van, és amennyiben az első ciklus sikerrel jár, a további gyermekek esetében újabb lehetőségeket nyújt az állam” – ismertette Balog Zoltán.

Az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása is nő, a jelenlegi hetvenről kilencven százalékra.

„Minden olyan kezelés, amelyet nem támogat az állam, a szabályozás ötvenöt százalékos támogatást ír elő. Nem lesz különbség a tekintetben, hogy valaki szerepelt egy felsorolásban vagy sem, hanem mindenkinek ötvenöt százalékos támogatással tudják utalni a gyógyszereket” – jelentette be Ónódi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

„A lányaim lombikbébi-programmal születtek, a »bűnös programban«. Az elmúlt hetekben az egyik egyháznak a képviselője azt mondta, hogy bűnösök azok a párok, amelyek lombikbébiprogram keretén belül hoznak gyermeket a világra” – mondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő. A politikus több ponton bírálta a kormány lépéseit. Kijelentette: „Megint nem az a bejelentés történt meg, amit már több mint két éve hangoztat a kormány, hogy duplájára emelik a tb által finanszírozott beavatkozások számát. Tudjuk nagyon jól, hogy ma Magyarországon hatezer beültetést finanszíroz a tb, ehhez képest nem ezt jelentette be a kormány.”

A hazai lombikbébi-kezelések legnagyobb központjának, a Kaáli Intézetnek az alapítója Egyenesen című műsorunkban azt mondta, hogy évi ezernél is több gyermek születhetett volna meg, ha a kormány időben lép.

„Hogyha Szócska Miklós ezt bevezette volna, ma tizenkétezerrel több gyermek élne Magyarországon. Minden hónapban, ahogy megyünk előre – most januárban vezetik be – ezerkétszáz gyermek hiányozni fog. Be kellene vezetni, és én mindig azt mondom, hogy ha beindul ez a rendszer, és eltörlik a korlátokat, jönnek és születnek. Ha azt mondjuk, hogy túl sok a gyerek, leállítjuk” – fogalmazott Kaáli Géza.

Magyarországon minden ötödik gyermekre vágyó pár küzd meddőségi problémákkal.

Várják az egyházi javaslatokat

A lombikprogram kapcsán Semjén Zsolt kedden úgy nyilatkozott, hogy a kormány várja Veres András püspök javaslatát egy olyan szabályozásra, mely az egyház tanításainak is megfelel, illetve orvosi-biológiai szempontból is működik. Semjén Zsolt „horror kategóriának” nevezte azt, ami a be nem ültetett embriókkal történik világszerte.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a magánbiznisz helyett az állami kontroll világába kell áthelyezni ezeket az eljárásokat, és ezt néhány éven belül meg is lehet szervezni. „Miután a Kaáli Intézetben nem ültetnek be minden magzatot a méhbe, fölmerül a kérdés, hogy mi történik azokkal a megfogant emberi életekkel, amelyeket nem ültetnek be anyaméhbe.”

A Kaáli Intézet közölte, hogy a törvény világosan fogalmaz: a betegek kérhetik, hogy embrióikat későbbi felhasználás céljából lefagyasszák, más meddő párnak vagy egy arra jogosult intézetnek felajánlják kutatási célra. Kérhetik embrióik megsemmisítését is, de ilyen még nem fordult elő. Embriókkal nem kereskedhetnek a Kaáli Intézeten keresztül, és nem is dobják ki őket – tette hozzá az intézetalapító professzor. Ilyen eset pont egy állami intézetben fordult csak elő, amikor több mint tíz évvel ezelőtt nem szerezték be a fagyasztáshoz szükséges hűtőt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!