2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Börtön fenyegeti a Jobbik új elnökének fiait

Hír TV

2018. május 15., kedd 15:51, frissítve: kedd 16:09

Akár börtönbe is kerülhet a Jobbik hétvégén megválasztott elnökének, Sneider Tamásnak két fia. Az Egri Járásbíróság közösség tagjai elleni erőszakkal vádolja őket. A vád szerint a szélső-jobboldali nézeteket valló Betyársereg tagjaiként 2015—ben hónapokon keresztül zaklattak és fenyegettek egy roma családot a Heves megyei Szúcson, mert egy internetes cikkben azt olvasták, hogy azok megzavarták a falu nyugalmát. Az ügyészség letöltendő szabadság-vesztést kért rájuk.

Az egykori Betyársereg tagjait, köztük a Jobbik hétvégén kinevezett elnökének, Sneider Tamásnak két fiát azzal vádolják, hogy addig zaklattak egy roma családot a Heves megyei Szúcson, míg azok elköltöztek a faluból.

A vád szerint a hat fiatal 2015-ben a Heves megyei online hírportálon talált egy cikket, amelyben egy Szúcsra költözött roma családról írtak. A cikkben az szerepelt, hogy a roma család üzemszerűen lopja a fát, rabszolgaként dolgoztatja a munkásokat és rettegésben tartja a falut. A vádlottak ezután döntöttek úgy, hogy a családéhoz közeli házat kibérelik, és mindent megtesznek azért, hogy elüldözzék őket.

A sértettek Szúcs, Kossuth Lajos út 80. szám alatti lakóházát, valamint magukat a sértetteket általuk is jól észrevehető módon, több alkalommal a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták, miközben szidalmazták, cigányozták, és felszólították, illetve fenyegették őket, hogy a településről költözzenek el. A vádlottak magatartását a Gulyás család feltételezett bűncselekményeinek megtorlásán túlmenően a sértettek roma származása miatti ellenszenv is motiválta - ismertette Köpsödi Orsolya, ügyész.

A vád szerint a fiatalok a Betyársereg egyenruhájában masíroztak, és többször gyilkossággal is fenyegetőztek. Az elsőrendű vádlott a bíróságon nem tett vallomást. Korábban a rendőrségen azt mondta, éppen hogy a roma család zaklatta őket.

Jogvédő szervezeteket hívtak, a házat megtörték, a kocsinkat dobálták, hívták ránk a TASZ jogvédő szervezetet, az RTL Klubot. Mi végig törvénytisztelő állampolgárként jártunk el. Két hét után összedobtunk egy autós fedélzeti kamerára, mivel már érte kár az autót. Ez miatt, akárhányszor elmentünk a ház előtt kép és videofelvételt készítettünk. Ezeket a felvételeket sehol nem osztottuk meg, kivéve egy alkalommal, amin bűncselekmény látható, és ezt le is adtuk az Egri Rendőrkapitányságon - idézte Hajnal József, bíró.

Az ügyészség szerint a fiatalok félelemkeltése miatt döntött a család a költözésről.

A sajtóból már lehetett tudni, hogy ezt az ügyet egyszer már bizonyítottság hiányában el is vetették, nyilván jött egy választási időszak, és ezért elő kellett venni. Tehát azt lehet látni benne, hogy politikai motiváció rejlik szerintem benne - reagált a Jobbik elnöke, Sneider Tamás.

Az ügyészség közösség tagjai elleni erőszak miatt letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottakra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!