2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Bilincset és láncot küldtek Polt Péternek

Hír TV

2018. február 9., péntek 14:42, frissítve: péntek 20:13

Bilincset és láncot küldött a legfőbb ügyésznek az Együtt miniszterelnök-jelöltje. Szigetvári Viktor szerint az Elios-ügy miatt, az OLAF jelentés alapján, meg kellene gyanúsítani a felelősöket. Az unió csalás elleni hivatalának jelentése alapján felmerült a gyanú, hogy a miniszterelnök vejének egykori cége a szervezett bűnözés módszereivel nyerte sorra a közvilágítás-korszerűsítési tendereket.

Bilincset és láncot küldött Polt Péter legfőbb ügyésznek az Együtt miniszterelnök-jelöltje, Szigetvári Viktor. Véleménye szerint az Elios-ügyben – a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) jelentése alapján – hivatalosan is  meg kellene gyanúsítani a felelősöket.

„Vannak tisztességes rendőrök, és vannak tisztességes ügyészek, mégis Polt Péterék arra utasítják őket – a felügyelt nyomozásokban – hogy zárják le ezeket a nyomozásokat. És nem történik a végén semmi. Ebben az ügyben új feljelentés, illetve bejelentés történt az OLAF részéről, nyomozást indítottak. Szűk egy hónappal az új ez után az Együtt értetlenül áll. Mert nem értjük, miért nem gyanúsították meg Tiborczot, vagy legalább az ügynek az ügyvezetőjét. Elfogadhatatlan, hogy kettős mérce érvényesül” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

A  Európai Unió Csalás Elleni Hivatala jelentése nyomán merült fel a gyanú, hogy a miniszterelnök vejének egykori cége a szervezett bűnözés módszereivel nyerte sorra a közvilágítás-korszerűsítési tendereket.

Egy szolnoki MSZP-s képviselő kérte ki az önkormányzattól azt a levelet, amelyet az OLAF küldött a városnak az Elios-ügyben folytatott vizsgálatról. Radócz Zoltán a Hír TV-nek arról beszélt, hogy a közvilágítási pályázat kiírása előtt már 1 évvel megjelent egy cég, amely az önkormányzatoknak nagyon jó áron készítette el a műszaki tanulmánytervet, amely végül az Eliost a sikeres pályázatokhoz segítette.

– 2011. december 22-én kelt ez a szolnoki szerződés, amivel pontosan felmérték, előkészítették azt a dokumentumot, ami alapját képezte, hogy később az Elios sikeres pályázatot írjon.  És véletlenül… mindenhol megjelenik, ebben az OLAF-jelentésben is, ami tényeket közöl csak. Megjelenik, hogy volt tulajdonosi összeköttetés a Sistrade Kft. és az Elios között. Tehát innen indul az egész: a történet nem most indult el, hanem 2011-ben, majdnem minden önkormányzatnál.
– Mi ez a kapocs, a név megvan?
– Igen, Hamar Endre van benne, és nyilvánvalóan az Elios tulajdonosa: Tiborc István. Ők ketten kapcsolatban álltak, hiszen Hamar Endre érdekelt volt az Eliosban, amikor elkészült a tanulmányterv.

A kancelláriaminiszter szerint nincs szó bűnszövetkezetről az OLAF jelentésében. Lázár János úgy véli, hogy az unió csalás elleni hivatala a jelentésben csak ajánlásokat tesz. Azt mondta: bár többször is találkozott Tiborcz Istvánnal, az OLAF-jelentésről nem esett szó.

– Ön találkozott tavaly novemberben Tiborcz Istvánnal.
– Nem, többször is találkoztam vele.
– Tavaly novemberben készült egy fotó erről a találkozóról.
– Igen-igen.
– Szóba került-e esetleg ott az OLAF-vizsgálat, az OLAF-jelentés?
– Nem, nem szoktunk ilyenekről beszélgetni.
– Miről volt szó?
– Ez maradjon a kettőnk titka.

A jobbikos Szilágyi György írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz: két héten belül választ vár arra, hogy hány kormánytag távozik az Elios-ügy nyomán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!