2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Béremelést követelnek az egészségügyi szakszervezetek

Hír TV

2017. november 29., szerda 20:15, frissítve: szerda 21:53

Egyhavi pluszbért még karácsony előtt, illetve a 2018 novemberére betervezett béremelés januári bevezetését követelik az egészségügyi szakszervezetek.

Az érdekvédelmi csoportok kifogásolják azt, hogy a mostani bérfejlesztés nem általános érvényű, így vannak olyan egészségügyi dolgozók, akiknek a havi keresete jövőre a szakmunkás-bérminimumot sem fogja elérni.

„Egyhavi bért kérünk mindenki számára még karácsony előtti kifizetéssel” – fogalmazott Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók – Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Korrekció gyanánt egyebek mellett ezt kérik a kormánytól az egészségügyi érdekvédelmi vezetők, ígéretet rá egyelőre nem kaptak.

A másik jelentős kérés, hogy a 2018 novemberére tervezett bérfejlesztést hozzák előre januárra. A fogorvosok azonban már idén számíthatnak pluszra, ennek összege azonban egyelőre nem ismert.

„Várhatóan még a héten be is jelentik: az alapellátó fogorvosi praxisok nagyon komoly pénzösszeget fognak minden bizonnyal még ebben az esztendőben megkapni” – mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A kamara elnökétől azt nem tudtuk meg, hogy valóban emelik-e a kötelező kamarai tagsági díjat. A hír megjelenése óta ugyanis több mint hétszáz orvos csatlakozott a tagdíjemelés ellen tiltakozók petíciójához.

Cser Ágnes a sajtótájékoztatón dicsérte az egészségügyi szakszervezetek és a kormány összehangolt munkáját.

„Üdvözöljük azt – ez nem jelent meg sehol sem az elmúlt egy év alatt –, hogy a kormány teljesítette azt a követelésünket, hogy a közszférában egyedülálló módon egy egész ágazatra törvényi felhatalmazás született, hogy ki lehessen terjeszteni a már aláírt többmunkáltatós kollektív szerződést az egész ágazatra” – fogalmazott Cser Ágnes.

Csakhogy a kiterjesztés még nem történt meg, pedig a bérfejlesztés ezáltal az összes közfinanszírozásban dolgozó egészségügyi alkalmazottra vonatkozna. A szakszervezetek ezért is követelik a soron kívüli korrekciót.

„Noha úgy néz ki, hogy a tavalyi bértábla alapján november elsejétől 12 százalékkal emelik a dolgozók illetményét, lesznek olyan kollégák, akik ebből nem fognak érzékelni semmit, vagy kevesebb mint 12 százalékot, hiszen a bértáblájuk besorolási összege nem fogja elérni a 161 ezer forintot, azaz a mostani garantált bérminimumot” – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

A követelések között szerepel a műszaki-gazdasági területen dolgozók béremelése, valamint az is, hogy kollektív szerződés védje a jövőben a védőnőket és a mentődolgozókat is.

A Jobbik növelné a szakszervezetek súlyát

A párt nagyobb teret engedne az érdekvédőknek a munka-körülményekbe való beleszólásba. Emellett a magyar kis és közép-vállalkozásokat hoznák helyzetbe, a multinacionális cégekkel szemben.

„A magyarországi vállalkozásoknak, kkv-nek nyújtott kedvezmények mellett, azért emg is követelünk bizonyos dolgokat, a stratégiai szerződések újratárgyalása során, a multi tevékenység cégek tevékenységének felülvizsgálása során a közteherviseléshez való csatlakozást meg fogjuk követelni” – jelentette ki Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!