2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Balog Zoltán a brüsszeli bürokratákat méltatta Brüsszelben

Hír TV

2018. január 25., csütörtök 21:35, frissítve: péntek 13:46

Az emberi erőforrások minisztere szerinte a versenyképességet növeli, ha az európai oktatási teret közösen erősítik a tagállamok. Balog Zoltán jó oktatási példaként említette a magyarországi romák szegregált oktatását, amelyről az Európai Bizottság megállapította, hogy uniós jogot sért.

Kritika helyett dicsérte az uniós intézményeket Brüsszelben Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere az első európai oktatásügyi csúcstalálkozón vett részt, ahol elmondta, az Erasmus-program már harminc éve nyújt nagy segítséget a diákoknak, hogy külföldön gyarapítsák tudásukat. Balog szerint jó dolog, ha az Európai Unió tagállamai együtt igyekeznek egy-egy területen előrelépni, mert ez növeli a versenyképességet

„Hogyha nem az előírásokkal és a szabályozással kezdjük, hanem a jó gyakorlatok cseréjével és a rosszak felismerésével, akkor csak üdvözlendő lehet, hogy a bizottság és a tanács kezdeményezi az európai oktatási tér erősítését. Hiszen valóban az oktatás és a kultúra az terület, amely nemcsak a uniónak, hanem magának Európának történelmileg az erőssége. Azt is mondhatnánk, hogy a legfontosabb erőforrása, és ebből kell nekünk a globális versenyképességet erősíteni” – emelte ki.

A magyar oktatással kapcsolatban Balog Zoltán azt mondta, hogy erős a tárgyi tudás átadása, ugyanakkor gyenge az élményalapú pedagógia, a kompetenciafejlesztés és a nyelvtanítás is. Sikerként mutatta be a miniszter a szegregált oktatási rendszert, amely elsősorban a roma gyerekeket érinti. Balog Zoltán szerint ez pedagógiailag hozzáadott értéket jelent, ami felkészíti a romákat az integrációra. Ugyanakkor emiatt az Európai Bizottság 2016 tavasza óta kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarországgal szemben, mert az ezzel kapcsolatos szabályozás hátrányos megkülönböztetést tartalmaz, így sérti az uniós jogot.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!