2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Aranyat fialt a szemét Hódmezővásárhelyen az LMP társelnöke szerint

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 22:13, frissítve: csütörtök 22:54

Hadházy Ákos úgy számol, hogy a város százmilliókat takaríthatott volna meg, ha közvetlenül a gyártótól vásárol kukákat és kukásautókat. Az ellenzéki politikus feljelentést tesz az ügyben.

1,3 milliárd forintért vásárolt szelektív hulladékgyűjtőket és kukásautókat Hódmezővásárhely vezetése 2015-ben, a közbeszerzésen a nyertes cég 300 millió forintot keresett – állította az LMP társelnöke.

Hadházy Ákos ezúttal az időközi polgármester-választásra készülő városban tartotta szokásos heti sajtótájékoztatóját a korrupciógyanús ügyletekről.

„Egy évvel azelőtt, hogy ezeket a kukákat megvásárolták volna, megalakítottak egy bt.-t, ebből a bt.-ből egy kft.-t. Ennek a kft.-nek korábban szinte nulla forint volt a bevétele, majd egyik pillanatról a másikra 1,3 milliárd forintos megrendelést kapott a várostól úgy, hogy korábban soha egyetlenegy kukát vagy kukásautót nem adott el. És végül ezt a céget egyetlenegy ajánlatból választották ki. Volt más ajánlattevő, annál is lehet összefüggéseket találni, de azt kizárták, és végül ez az egyetlenegy ajánlat maradt. Ugyanígy történt Tiborcz Istvánéknál is” – fogalmazott az LMP társelnöke.

Az elmúlt hét év hódmezővásárhelyi közbeszerzéseit Horváth András is átnézte. Ő volt az az adóellenőr, aki azt állította néhány éve, hogy az igazán nagy adócsalókat az állam futni hagyja.

„Az építőipari közbeszerzéseknek – nagyon széleskörűen értve az építőipart – nyolcvan-kilencven százaléka egyetlenegy érdekeltségnek a kezében van. A korrupció melegágya az ilyen típusú közbeszerzési rendszer. Az a szomorú, hogy ez pont Lázár Jánosnak a városában van” – jegyezte meg az egykori adóellenőr.

Tisztességes versenyben kellene dönteni az adófizetők pénzéről a hódmezővásárhelyi közbeszerzéseken – mondta Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt. „Ne szívességből, ismerősöknek, rokonoknak, barátoknak adjuk oda ezeket a húsos falatokat, amin, mint hallottuk, 300 millió forintot veszít a város. Hadházy Ákos más példát mondott, én azt mondom, hogy ez több mint egyéves építményadója a hódmezővásárhelyi magánszemélyeknek” – fogalmazott Márki-Zay.

Hadházy Ákos arról is beszélt, hogy Hódmezővásárhelyen százmilliós közbeszerzéseket nyernek olyan cégek, amelyek négy-öt bejelentett dolgozót foglalkoztatnak​, telephelyük pedig azonos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!