2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Anyaforradalom: az anyák hátrányos helyzetére hívták fel a figyelmet

Hír TV

2018. május 6., vasárnap 13:41, frissítve: vasárnap 15:20

Az anyák hátrányos helyzetére hívták fel a figyelmet Budapesten az Anyaforradalom elnevezésű rendezvénnyel. Egy molinóra írhatták fel az anyák az igényeiket és elvárásaikat, amely egyben üzenet is a kormánynak és a társadalomnak. A többi között családbarát munkahelyeket, méltó körülményeket a szüléshez és igazságos családtámogatási politikát kértek.

Édesanyák tucatja írta le kívánságait, elvárásait az Anyaforradalom elnevezésű rendezvény molinójára, Budapesten. Ezzel a kormánynak és társadalomnak is üzentek.

Vannak az anyáknak olyan csoportjai, akik nevetségesen kicsi támogatást kapnak ahhoz képest, hogy milyen élethelyzetben vannak. Ilyenek az egyedülálló anyák, vagy gyereküket egyedül nevelő anyák, ilyenek a sérült gyerekeket nevelő anyák, mondhatnák hogy szülők, de túlnyomó többségében azért anyák viszik a hátukon ezt az egészen elképesztő terhet - mondta el Réz Anna, szervező.

A családügyi államtitkár azt ígérte, hogy az újonnan megalakuló kormány a korábbinál is jobban támogatja a magyar édesanyákat.

Támogatjuk a nőket abban, hogy édesanyává tudjanak válni, legyen ez az életük bármelyik pillanatában. Támogatjuk az édesanyákat abban is, hogy újabb gyermekeket vállaljanak, tehát többszörös édesanyává tudjanak válni. Támogatjuk a nőket abban is, hogy nagymamává tudjanak válni, sőt élvezhessék a nagymamaságot. Illetve az unokák és a család is élvezhesse azt, hogy vannak nagymamák is a családban - nyilatkozta Novák Katalin.

Az Anyaforradalmon megjelentek ellenzéki politikusok is. A Párbeszéd társelnöke szerint a miniszterelnök megállapodási szándéka a nőkkel képmutató.

Nyolc éve semmilyen szövetséget nem akart velünk kötni, semmilyen konzultációt nem folytatott velünk. Most, hogy egyáltalán nem javulnak a demográfiai mutatók, most rájött, hogy hoppá, akkor lehet, hogy mégiscsak meg kéne hallgatni a nőket. Úgyhogy én meglehetősen cinikusnak és lekezelőnek tartom továbbra is Orbán Viktor hozzáállását a nőkhöz, akinek 2010-ben az volt az első gondolata a nőkkel kapcsolatban, hogy maradjunk a konyhában a fakanál mellett - hangoztatta Szabó Tímea.

A Jobbik szerint a kormány családpolitikájában nem történt meg a szemléletváltás.

Magyarország még mindig le van maradva például a rugalmas munkaidő, részmunkaidő, távmunka tekintetében, amely segítené az anyáknak a munkahelyi teendőinek és a családi teendőinek az összehangolását. Ebben úgy gondolom, hogy van még hova fejlődnie Magyarországnak, és ez több gyermek vállalását is eredményezné, hiszen össztársadalmilag azt mondhatjuk el, hogy Európában ott sikerült a demográfiai helyzeten pozitív irányba változtatni, ahol több nőnek sikerült a munkaerőpiacra való visszatérését elősegíteni illetve támogatni - véli a párt országgyűlési képviselője, Dúró Dóra.

A liberális Bősz Anett szerint kormány családtámogatási politikája nem igazságos.

Sávosan diszkriminálja a családokat, hiszen, mondjuk az egy, vagy a kétgyermekesek arányosan nem kapnak nagyságrendileg ugyanannyi pénzt, mint amennyit a háromgyermekesek. Tehát itt a saját világképét és a saját családképet erőlteti a miniszterelnök illetve az egész kormány azokra a családokra, akiknek a szíve joga eldönteni, hogy egy gyermeket szeretnének kettőt, hármat, vagy sokkal többet - mondta a politikus.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint az unióban élő nők átlagosan 29, a magyar nők 28 évesen szülik meg első gyereküket. A magyar termékenységi ráta valamivel az uniós, 1,6-es átlag alatt van. A legtöbb gyerek Franciaországban születik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!