2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Akár a számítógépeket is elveheti a NAV a Jobbiktól

Hír TV

2018. január 10., szerda 10:07, frissítve: szerda 10:34

Putyin diktatórikus rendszerét másolja Orbán Viktor, amikor a legerősebb ellenzéki pártot, a Jobbikot próbálja meg ellehetetleníteni – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője szerda reggel. Volner János ismét leszögezte: nem fizetik ki az Állami Számvevőszék által kiszabott 331 milliós bírságot és előbb hazai, majd nemzetközi jogi fórumokon próbálják megtámadni a döntést. Előbbihez a Jobbik nem fűz sok reményt, mert Volner János szerint a Fidesz maffiaállama már minden független intézményt megszállt.

„Az az intézmény, amely elindította ezt az egész vizsgálatot, amely öt munkanap helyett mindössze két munkaórát biztosított a Jobbiknak az adatszolgáltatásra, majd amelyik elzárkózott az állítólag eltitkolt adatok átvételéről, az az Állami Számvevőszék volt. Ennek az élén egy volt fideszes képviselő, Domokos László áll. Az az ügyészség, amelynek továbbították ezeket az adatokat, annak az élén Polt Péter volt Fidesz-tag áll. Az a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ami be fogja hajtani ezt a 662 millió forintot a Jobbikon, annak az élén egy jelenlegi országgyűlési képviselő, Tállai András áll” – vezette le Volner.

Tállaiéknak juthat a behajtószerep

A Tállai András vezette adóhatóság hajthatja be a Jobbikon az Állami Számvevőszék által kirótt 330 milliós bírságot, amennyiben a párt nem fizeti ki a büntetést. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legegyszerűbb módon inkasszóval járhat el, vagyis leszívhatja a bankszámlát. Ha nincs rajta elegendő összeg, akkor ingóságokat, számítógépeket, autót is lefoglalhat, majd elárverezheti az adott szervezet ingatlanát, ennek vége a kilakoltatás lehet – mondta híradónknak Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. 

A Jobbik számláján egyébként hétfőig 54 millió forint jött össze, ami töredéke a kirótt büntetésnek.

„Hogyha nem sikerül ingóvégrehajtással azt a vagyoni értéket beszedni, amennyit vélhetően egy árverezés útján lehetne, akkor kerülhet sor ingatlan-végrehajtásra – ha van az adósnak vagy akitől követelik olyan ingatlana, ami a saját tulajdona. Ebben az esetben akár lakott, akár nem, úgy kell elárverezni, mintha nem lenne lakott. Azaz ki kell költözni előbb-utóbb annak, akinek az adóhatóság az ingatlanát így elárverezi” – mondta el Zara László.

Róna Péter: Az ÁSZ nem hozhat egyedi döntéseket

A hatalmi ágazatok alaptörvényben előírt szétválasztását rúgja fel az ÁSZ ellenzéki pártokkal szembeni intézkedése – véli Róna Péter. A közgazdász a Lánchíd Rádiónak azt mondta, mivel az Állami Számvevőszék az Országgyűlés ellenőrzési szerve, igazságszolgáltatási szerepe nem lehet, vagyis egyedi döntéseket nem hozhat, így jogszabálysértés esetén csupán csak észlelhet, és az igazságszolgáltatásnak továbbíthatja.

A szakember szerint az ÁSZ intézkedése az ellenzéki pártokat célozza, az igazságszolgáltatás megkerülésével pedig egy diktatórikus rendszer alakulhat ki.

 „Az ellenzéki pártoknak nincs létjogosultsága, nincs lehetősége. Az ellenzék létét célozza meg ez az intézkedéscsomag, és olyan módon, amire az alkotmány egyszerűen nem ad lehetőséget. Ha tehát a kormány átgyalogol az alkotmányon, a haza alkotmányos berendezkedésén, akkor már nincs tovább semmi. Kialakult egy új pártállam, és vége annak a szerkezetnek, amit a rendszerváltáskor létrehoztunk” – magyarázta a közgazdász.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!