2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Áder: A haza minden előtt!

2015. augusztus 20., csütörtök 19:19, frissítve: péntek 09:04

Augusztus 20. a keresztény magyar államalapítás emléknapja. Katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját. Az államfő azt mondta: a biztonság megteremtése közös feladat, mert világunk egyre kevésbé hasonlít régi, megszokott önmagára.

Magyarország lobogójának felvonásával kezdődött meg az augusztus 20-i állami ünnep, amely a tisztavatással folytatódott az Országház előtt. A honvédelmi miniszter köszöntőjében azt mondta, hogy hazánk évezredes története is bizonyította, hogy egy ország csak akkor maradhat meg, ha van hadserege. „Amely országnak jó hadserege van, le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalokhoz. Van mihez segítséget kérnie, és van mivel segítséget adnia” – fogalmazott Hende Csaba.

Hende Csaba emlékeztetett a növekvő honvédelmi költségvetésre és a július 1-jével elindított katonai életpályamodellre. De a miniszter kitért az illegális bevándorlás problémájára is. „A Magyar Honvédség esküjéhez híven teljesíti a feladatokat, amikkel határaink védelmében elöljárói megbízzák. Mindannyiunknak példát mutatnak honvédjeink, akik minden idők leghosszabb hőségriadóját dolgozták végig az elmúlt hetekben a határzár építésén, gyakran 38-40 fokos forróságban. Elkötelezett munkájuknak köszönhetően az illegális migrációt rövidesen sikerül a törvényesség keretei közé terelni” – emelte ki a tárcavezető.

A biztonság szükségességét hangsúlyozta ünnepi beszédében az államfő is, aki szerint ebből a szempontból a mai világ már egyre kevésbé hasonlít a tíz évvel ezelőttire. „Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a hidegháború veszélye visszatér Európába, ki gondolta volna, hogy egy évtizeden belül recsegni ropogni kezd az euróövezet, és hogy az Európai Unió olyan 21. századi kihívásokkal kerül szembe, amelyekre többé már nem érvényesek a 20. századi megoldások. Ki gondolta volna, hogy jöhet olyan idő, amikor egy terrorista latorállam sakkban tarthatja a fél világot, és ki gondolta volna, hogy ennek a fenyegetésnek az árnyéka Európáig is elérhet?” – mondta a köztársasági elnök.

Áder János figyelmeztetett arra is, hogy az ország biztonságának megteremtése minden állampolgár közös feladata. „Okosan együttműködve, egymás iránti tisztelettel és bizalommal, jó szándékkal és felelősséggel, személyes önbizalommal, de közös elszántsággal olyan, hazánk minden polgárának biztonságot nyújtó 21. századi polgári demokráciát teremtsünk, amelynek fundamentumát egy régi, örök érvényű, mindössze négy szócskából álló mondta adja: A haza minden előtt!” – mondta.

A Kossuth téren 94 tisztjelölt tette le a katonai esküt.

Ők kapták a Szent István-rendet

Polgár Judit sakknagymester és Eötvös Péter zeneszerző kapta idén a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet. Az elismerés olyan személyiségeknek adományozható, akiknek kiemelkedő életműve és nemzetközi elismertsége Magyarország hírnevét szolgálja világszerte. „A Szent István-rend hazánk legmagasabb kitüntetése. Olyanoknak nyújtjuk át, akiknek a tehetsége, az akarata, az elszántsága megváltoztatott minket. Mert eredményeik közösség- és nemzetformáló erővel bírnak. Nemzetünk kiválóságai ők, akik világraszólót alkottak. Úgy is mondhatnánk: szokásukká vált a siker – fogalmazott az államfő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!