2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A román napszámosok miatt vonult fel a szélsőjobbos szervezet

Hír TV

2018. május 5., szombat 13:42, frissítve: szombat 14:31

Esetfeltáró és problémakezelő felvonulást tartottak a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai Medgyesegyházán. A szélsőjobboldali szervezet szerint a Békés megyei kisvárosban évek óta békétlenséget szítanak a Romániából érkező napszámosok. A helyiek úgy gondolják, hogy a rendőrség képtelen a közrend fenntartására.

Korábban 300 romániai vendégmunkás is dolgozott a medgyesegyházi dinnyeföldeken, manapság jó, ha 50-en vannak. A Hír TV-nek nyilatkozó egyik férfi 7 éve jár mezőgazdasági idénymunkára a medgyesegyházi dinnyeföldekre.

„Minket tisztelnek a munka után, hogy dolgozik az ember. És akkor ezért nincsen. De vannak, akik az utcákon alszanak vagy mit tudom én, részegek, azért jönnek fel, az más” – mondta.

A helyieknek azt állítják, hogy nem felhőtlen az együttélés az idénymunkásokkal, különösen az egyik roma családtól félnek. „Kocsmákban verekszenek, meg csúnyán beszélnek mindenkivel, a dolgozókkal is. Nem tudom, mit képzelnek magukról, mindent megengednek maguknak, nem tudnak viselkedni” – mesélte egy helyi nő.

Az egyik kocsma tulajdonosa szerint a család tagjai sakkban tartják a lakosokat. „Amikor volt ez a problémánk, a nővérem amikor dolgozott, és kiütötték itt az egyik vendégemet, akkor a nővérem kihívta a rendőrséget. A medgyesegyházi rendőrség konkrétan nem is foglalkozott vele, átadta a kovácsházi rendőrségnek ezt a dolgot. Három rendőr kijött, és azt mondták: amíg vér nem folyik, ők nem tehetnek semmit” – mesélte Faraga Tamara.

A Magyar Önvédelmi Mozgalom az esetek után vonulást tartott a településen és feljelentéseket tettek. „Az idénymunkás, a Romániából érkező cigány származású idénymunkásokkal kapcsolatosan évek óta vannak problémák, ezzel a családdal is évek óta vannak problémák. Most megint ez olyan szintre generálódott fel, hogy szükséges egyfajta figyelemfelkeltő beavatkozás a részünkről. A helyi rendőrség a véleményem szerint, meg a helyi lakosok véleménye szerint nem jól áll ehhez a kérdéshez. Próbálják szőnyeg alá söpörni ezt a problémát” – mondta László Attila, a szervezet alapítója.

A település polgármestere hangsúlyozta: a panaszok esetén a rendőrségnek kell fellépnie, de ő úgy tudja eddig nem érkezett hozzájuk bejelentés.

„Bár hihetetlenül fontosnak tartom a polgárok aktivitását, önszerveződését, de azt gondolom, hogy a közrend és a közbiztonság fenntartását nem lehet ilyen szabadcsapatok módján megoldani, ez kötelező állami feladat, ez a rendőrségnek jogosultsága és egyben kötelessége is” – nyilatkozta Nagy Béla.

A helyiek által problémásként megnevezett család három tagját szerdán elfogták a rendőrök, de úgy tudjuk estére szabadon engedték őket. A Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai azt mondták, addig vonulnak, amíg nem javul a helyzet Medgyesegyházán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!