2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A nemzetbiztonsági bizottság elé kerül a szcientológusok ügye

Hír TV

2017. október 24., kedd 16:12, frissítve: kedd 20:15

Csütörtökön tárgyalnak a Magyarországon el nem ismert egyház körül kialakult helyzetről – nyilatkozta a Hír TV-nek Molnár Zsolt. A testület szocialista elnöke szerint a nyomozó hatóságoknál sincsenek jó helyen a szcientológusok székházában tartott razzián lefoglalt, érzékeny személyes adatokat tartalmazó dossziék.

Egy hete razziáztak a rendőrök a Szcientológia Egyház székházában. A szervezetre korábban is számos panasz érkezett és már a 2006-os nemzetbiztonsági hivatali évkönyv is kockázatként tartotta számon a szcientológusokat. Olyan veszélyes vallási mozgalomként jellemezték őket, amely anyagi kizsákmányolásra, illetve a politikai és a gazdasági hatalom megszerzésére törekszik.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tavaly hivatalból indított vizsgálatot. Megállapították, hogy az egyház több mint 2 ezer személyről, főleg híveikről, de kívülállókról is érzékeny személyes adatokat gyűjt.

„Például olyan(t), hogy adja meg az összes betegségét, a gyerekbetegségektől kezdve mostanáig. Milyen műtéti beavatkozások voltak rajta. Vagy állítson össze egy táblázatot, egy leírást az összes szexuális partnereivel keresztnévvel, vezetéknévvel, foglalkozással. Milyen jellegű tevékenységet folytattak, beleértve minden perverziót is. Légy olyan részletes, amilyen csak tudsz” – ismertette Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Newsroom stúdiójában.

A hatóságok 137 dossziét foglaltak le, amelyek a többi közt gyónási titkokat is tartalmazhatnak. A szcientológusoknak több mint 10 éven át dolgozó Bonyai Péter, aki 2005-ben hagyta el az egyházat, könyvet is írt a módszerekről.

„Egy ilyen hidegháborús, titkosszolgálati légkört és működést kell elképzelni. A szcientológusokat arra bátorítják, hogy minden megfigyelt rendellenességről készítsenek jelentést az adott szervezet etikai részlegének. Minden jelentést dossziékba iktatnak az adott személy nevére szóló dossziékban. Valamint ezekbe a dossziékba kerül be minden olyan információ, amelyet nem a gyónási titok intézménye alá eső szolgáltatásokon mond az illető” – ismertette.

Bonyai Péter egyébként éppen egy éve arról írt, hogy szerinte egy szcientológus vezeti a kötvényüzletben érintett egyik céget. Blogjában az European Bond Program ügyvezetőjének kapcsolatrendszeréből következtetett erre. Szabó J. Kinga a Heti Válasz kérdéseire nem cáfolta szcientológus kötődését. Azt pedig már a Magyar Nemzet tárta fel, hogy a budapesti Arton Capital, amelynél tavasszal betörés volt, Szabó J. Kinga cégén keresztül szerződött a pénzes külföldiekkel.

A hatalomnál sincsenek jó helyen a lefoglalt adatok

A nemzetbiztonsági bizottság csütörtökön tárgyal a Szcientológia Egyház körüli ügyekről. A testület elnöke szerint a hatalomnál sincsenek jó helyen a razzia alkalmával lefoglalt adatok

„Sajnos van arra esély, hogy csöbörből vödörbe kerültek az adatok, hiszen nincsenek jó helyen egy olyan egyháznál, amely visszaél velük, de nincsenek jó helyen egy olyan hatalomnál sem, a kormány felügyelete alatt álló szerveknél, amelyek szintén néha pártpolitikai célokat valósítanak meg, ezért van szükség kormányváltásra” – fogalmazott az MSZP-s politikus.

A Jobbik szerint a nemzetbiztonsági kockázat, amit szcientológusok jelentenek, egyidős az egyház magyarországi jelenlétével. „Nem véletlen, hogy hosszú éveken keresztül szinte minden évben szerepelt a szcientológiai egyház a nemzetbiztonsági évkönyvekben, mint kiemelt kockázatot hordozó közösség” – emelte ki Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

A Nemzeti Nyomozó Irodánál egyesítette a négy bűncselekmény gyanújával indult nyomozást a szcientológiai egyház ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Kuruzslás, személyes adattal való visszaélés, költségvetési csalás, illetve kémkedés miatt is tart az eljárás ellenük.

„Le tudnám önt önteni, de nem fogom”

A szcientológusok szellemi fejlődésének nyomon követhetősége miatt rögzítik a gyónás során elhangzottakat – mondta Miklovicz Attila, a magyar Szcientológia Egyház társadalmi kapcsolatok igazgatója Newsroom című műsorunkban.

Arra a kérdésre, hogy miért rögzítettek harmadik személyre vonatkozó, sok esetben kényes információkat, a szóvivő azt felelte: az elmúlt 26 évben egyetlen ilyen információ sem került ki tőlük.

„Attól, hogy egyébként véleményünk szerintünk törvényes módon vannak ilyen adatok a vallási szolgáltatás során, nem jelenti azt, hogy bárki visszaél vele, a lehetőség, az mindenhol lehetőség, ezzel a pohár vízzel is le tudnám önt önteni, de nem fogom” – érvelt Miklovicz Attila.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!