2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A migránsok után a világválsággal riogatna a Fidesz?

Hír TV

2018. június 9., szombat 17:28, frissítve: szombat 18:08

Újabb vezérfonal jöhet a migránsozás után a Fidesz-kommunikációban. A miniszterelnök már a héten bedobta egy közelgő világválság veszélyét, amelyre a megoldást is szállítaná. A Hír TV-nek nyilatkozó elemező szerint, ha jól számol Orbán Viktor, akkor akár egy újabb 4 éves ciklus is hozhat neki a téma napirenden tartása.

„Még nem esik az eső, tehát vihar még nincs, hurrikán végképp nincsen, de felhők vannak az égen” - a kötcsei pikniket követő rádióinterjújában is ráerősített világválság-elméletére Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az uniós tagállamok eladósodottsága a 2008-as szintet is meghaladja, a hitelkamatok megemelkednek, a helyzeten pedig csak ront, hogy Amerika és Európa között kereskedelmi háború kezd kibontakozni.

„Azt kértem a pénzügyminisztertől, hogy ez több legyen, mint stabil, ez legyen masszív, és földrengésbiztos, mert könnyen lehet, hogy gazdasági válságban fogjuk leélni a következő éveinket, és én azt szeretném, hogy ha lesz is válság, megszorítás meg semmiképpen ne legyen, ehhez pedig fegyelmezett gazdálkodás kell” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök várakozásait az Állami Számvevőszék elnöke is osztja, szerinte a költségvetés tervezete jó irány, Domokos László ugyanakkor a források hatékonyabb felhasználására figyelmeztetett. „Komolyan kéne venni az Alaptörvényünket, amely világosan megmondja, hogy adófizetők pénzét azt célszerűen, szabályosan, hatékonyan lehet elkölteni. És eredményesen” – fogalmazott Domonkos László.

Az adózásról szóló konferencián némileg árnyalta a miniszterelnök és az ÁSZ elnök szavait Csath Magdolna. A közgazdász szerint a válság kialakulása még nem biztos, a magyar gazdaság pedig úgy tudna felkészülni, ha a tudásalapú munkahelyek létrehozását támogatnák az összeszerelő üzemek helyett. „Azt gondolom, hogy óriási csapást nem kell, hogy mérjen ránk, tehát én nem gondolom, hogy annyira el kell keseredni. Inkább arra kell, hogy bennünket ösztönözzön, hogy ne a külföldi tőkétől akarjunk mi csak függeni, ne az EU-s támogatásoktól, hanem vegyük észre, hogy vannak saját képességeink is, és azokat jól kell hasznosítani” – vélekedett a szakértő.

A Méltányosság politikaelemző Központ szakértője szerint a miniszterelnök előrebeszélése politikailag hasznos is lehet a kormányzó pártoknak. Rajnai Gergely úgy látja, a Fidesz-KDNP hitelességi előnyt szerezhet és ezzel akár egy gazdasági válságban is megtarthatja pozícióját.

 „Egyrészt valószínűleg úgy gondolják, hogy lesz egy ilyen válság, másrészt érzik, hogy a migrációs téma talán most már kicsit túl lett futtatva és egy másik témát el kell kezdeni futtatni, a gazdasági válság akár nagyon hasonló lehet. Egy gazdasági válságot egy kormánynak nagyon nehéz túlélnie, általában a gazdasági válság alatt teljesen mindegy mit csinál egy kormány, le szokták váltani, de hogyha egy ilyen hitelességi előnyt tud szerezni, és tényleg tud olyan gazdaságpolitikát szeretni, ami enyhíti a hatásait a válságnak, akkor képes lehet megtartani a hatalmát a kormány” – jelentette ki Rajnai Gergely.

Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételét követően azt mondta, nem 4, hanem 12 évre tervez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!