2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A magyarok tudnak a legkevésbé meglenni az okostelefonjuk nélkül

Hír TV

2018. január 15., hétfő 12:03, frissítve: hétfő 13:45

A magyarok a legaktívabb közösségimédia-fogyasztók az európai országok közül, egy felmérés szerint naponta akár 150-szer is ránéznek az okostelefonjukra. Az egyik mobilgyártó óriáscég befektetői a napokban nyílt levélben jelezték aggodalmukat, amiért a gyerekek körében egyre több a mobilfüggő. Arra kérik fejlesztőiket, hogy olyan szoftvereket készítsenek, amelyek nem okoznak káros addikciót a fiataloknál.

Futótűzként terjedt el néhány hete az interneten a videó, amint egy nő Ázsiában telefonnal a kezében szó szerint belesétált egy szökőkútba. Sokszor másodperceken múlik, hogy a mobiljukba belefeledkező embereket nem üti el egy autó, a metró vagy egy száguldó vonat.

„Megszűnik a külvilág, megszűnik az idő, amikor egy olyan tevékenységben vagyunk benne, amely le tud minket kötni” – mondta Damsa Andrei pszichológus, játékkutató. Hozzátette: az okostartalom és a túlzott online játékfogyasztás között van összefüggés. Mindkét esetben a sikerélményre építenek a szoftverfejlesztők.

„A közösségi háló is előszeretettel alkalmazza a pozitív visszajelzési rendszert. Sok esetben a rendszer nem engedi meg azt, hogy valakit leszavazzanak, hogy valakinek negatív értékelést adjanak. Éppen ezért az egyik leggyakoribb mobilos aktivitás – a telefonálás és az sms-ezés mellett – a közösségimédia-fogyasztás” – mondta Andrei.

Egy tavalyi felmérés szerint a magyarok a legaktívabb közösségimédia-fogyasztók Európában. „Gyakorlatilag a magyarok közösségimédia-függők. Az említett felmérések emellett igazolják saját tapasztalatainkat is, miszerint a munkahelyi és a magánéletünk nagymértékben átfedésbe kerül az okostelefon miatt” – mondta Pintér Róbert, az eNet Internetkutató és Tanácsadó Kft. kutatásvezetője.

Az addiktológus szerint a telefontól nem, csupán az alkalmazásoktól lehet függővé válni. „A mobiltelefon egy eszköz, nem több annál. Hiányzik, ha nincs velünk, de ez természetes, mert gyakorlatilag az életünk szerves része. Azon keresztül kötődünk a társas kapcsolatainkhoz és a munkánkhoz. A telefontól magától nem lehet függővé válni, egy-egy telefonos alkalmazástól, így például a közösségi hálótól igen. Ennek is vannak szintjei” – mondta Demetrovics Zsolt, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának dékánja.

A szakember szerint abban, hogy egy gyermek függővé válik, a családnak, az iskolának és a társadalomnak is hatalmas szerepe van. Az addiktív szoftverekkel azonban nehéz felvenni a versenyt. Felismerve a problémát néhány napja a legnagyobb okostelefon-gyártó cég befektetői arra szólították fel szoftverfejlesztőiket, hogy a jövőben úgy alakítsák ki alkalmazásaikat, hogy azok ne okozzanak függőséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!