2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

„A lovaságazat egy állami pénzmosoda”

Hír TV

2018. február 24., szombat 19:17, frissítve: szombat 20:51

Orbán Viktor miniszterelnök a mai nappal újra lovas nemzetté nyilvánította a magyart, miután átadták a Nemzeti Lovardát. Közben Péterfi Judit Privátszféra című műsorának ifjabb Bozsik József, a lovasszövetség egykori szakembere a sportban tapasztalható korrupciós ügyekről beszélt.

Csak a kormányközeli média vehetett részt a Nemzeti Lovarda átadásán, amelyen a miniszterelnök személyesen is jelen volt.

 
Facebook
 

A létesítményt két cég újította fel az eredetileg becsült 1,8 milliárd helyett több mint 3 milliárdból. Egyik közülük a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc gyerekeinek érdekeltségében álló Fejér-Bál Zrt., a másik pedig a miniszterelnök vejéhez köthető West Hungária Bau Kft. Az átadás időpontját is többször módosították menet közben, kötbérre azonban a kormány nem tartott igényt. A kivitelezés megbízóját, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt a Hír TV korábban több kérdéssel is megkereste, de választ nem kaptunk.

 
Facebook
 

Az új Nemzeti Lovarda multifunkcionális lesz: rendezvény- és oktatási központként is működik és ideköltözik a lovas színház.

A kormányfő a szombati eseményen úgy fogalmazott: a magyarokban megmaradt a lovas nemzeti lelkület, ami a lovas társadalomnak köszönhető, ahogyan az is, hogy az idén 140 éves Nemzeti Lovardát nem tudták „ledózerolni”. 2006-ban ugyanis még úgy tűnt, „itt bizony kő kövön nem marad”, tudósított az állami média.

 
Facebook
 

– Meg kell nézni a taopénzeket. Meg kell nézni a szilvásváradi Állam Ménesgazdaság abszolút eredménytelen munkásságát, és mégis hét milliárdot kapnak. Meg kell nézni a Nemzeti Lovarda felújítását, hogy mi értelme van ma Pesten lovardának, ahol a lovaknak se egy karámja nincsen, se egy kifutó, de felújítottuk több milliárdért. Kisvárdán termálvizes lórehabilitációs központot létesítenek. Abszurdum és nonszensz – erről már Bozsik József beszélt a Privátszférának – Péterfi Judit műsorvezető vele forgatja a műsor következő epizódját.

Mint ismert, a többszörös magyar bajnok volt az, akit megfenyegetett Czerván György államtitkár, mert egy tévéinterjúban kritizálta a Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett szilvásváradi lovasközpontot. A ma már a Jobbik színeiben politizáló sportszakember a Privátszéfárnak arról is beszélt, hogy szerinte a lovasszövetség pénznyelőként működik:

– Elmondhatjuk, hogy áramlik a pénz a lovassportba?
– Áramlik, soha ennyi pénzt nem kapott a lovaságazat. Minden szakban csökken a létszám. Csökken az ország lólétszáma, de soha ennyi pénzt nem öltek még bele.
– Hogy lehet? Miért kapnak?
– Eltűnik a pénz. A lovaságazat egy állami pénzmosoda.

Bozsik József szerinte egyébként azért távolították el a szövetség éléről, mert kinyitotta a száját, és szólni mert a korrupciós ügyekről, amelyekben előrelépés azóta sem történt.

– Én személy szerint kerestem Lázár Vilmost, az elnököt. Tárgyaltunk, szó szerint könyörögtem, hogy tegyetek valamit. Nem megsértődtem és hirtelen kitaláltam, hogy országgyűlési képviselő legyek. Ez több tíz éves folyamat, ahova eljutottunk. Ami már már csalódás valóban, hogy semmilyen levélre, semmilyen feljelentésre semmilyen kézzel fogható magyarázat.
– Nem történt kivizsgálás?
– Semmi nem történt. 

A Bozsik Józseffel készült teljes riportot a Privátszféra március 2-ai adásában láthatják!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!