2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

A legfőbb ügyészségtől független korrupcióellenes ügyészséget hozna létre két ellenzéki párt

Hír TV

2017. november 12., vasárnap 10:00, frissítve: vasárnap 12:47

Célpont című műsorunknak több ellenzéki politikus is azt állítja: a százat is meghaladja a kormánypártokhoz köthető korrupciós ügyek száma, amelyekben a Polt Péter vezette legfőbb ügyészség nem folytatott valódi nyomozást.

Budapest ötödik kerülete a főváros egyik legszebb része. Ha valaki olcsón akar ingatlant venni, felesleges itt keresgélnie. Kivéve, ha az önkormányzat segít neki. Juhász Péter, az Együtt elnöke feljelentést is tett több kétes ingatlanügy miatt.

„Nem hallgatták ki az önkormányzat embereit, sem az értékbecslőt, nem kerestek tanúkat, akik egyébként ilyen ingatlanokhoz jutottak, hanem csupán a papírok alapján, amelyekből egyébként független jogászok szerint megállapítható, bűncselekmények történtek, hoztak egy határozatot, hogy elutasítják a feljelentést” – fogalmazott a Célpontnak Juhász Péter.

Nem ez az egyetlen ügy, amely nem került a Legfőbb Ügyészség elé. Nem indult nyomozás akkor sem, amikor kiderült, hogy a januárban elhunyt Ghaith Pharaon úgy kapott vízumot Magyarországra, hogy közben az FBI és az Interpol is körözte. Nem lett ügy abból sem, hogy Garancsi István cége, az ESMA engedély nélkül használt a fővárosban plakáthelyeket. Az ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt Farkas Sándor fideszes képviselő sem, aki 1,5 milliárd forintot tett láthatatlanná a vagyonnyilatkozatában.

„Számtalan, több száz ilyen ügyünk volt, amelyben a Jobbik megalapozottan feljelentést tett, és általában az ügyészség szinte mindegyiket elutasította” – emelte ki Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A kétharmados Fidesz-kormány a korábban hatéves legfőbb ügyészi mandátumot kilencévesre növelte. Így Polt Péter elméletileg 2019 végéig maradhat hivatalában.

„A törvény azt mondja ki, hogyha a hivatalban lévő legfőbb ügyész utódját nem tudják megválasztani kétharmaddal, akkor a jelenleg megválasztott legfőbb ügyész mindaddig hivatalban marad, és gyakorolja a legfőbb ügyészi jogokat, amíg az utódját nem választották meg kétharmaddal” – magyarázta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Az ellenzék szerint mégis van megoldás

„Létre lehet hozni más, egyéb olyan intézményeket, függetlenül a legfőbb ügyésztől, amelyek eljárhatnak ilyen ügyekben, és azzal máris nem Polt Péter alá tartoznak a feladatok” – vélte Juhász Péter.

A Jobbikban is úgy gondolják, hogy az ügyészi rendszer módosítása és egy párhuzamos korrupciós ügyészség létrehozása segítene a helyzeten. „Vannak arra lehetőségek, hogy csak egy példát mondjak, hogy fölállítsunk egy olyan ügyészséget, amely mondjuk a korrupciós eseményeket vizsgálja függetlenül az ügyészségtől, ehhez csak törvényi felhatalmazás kell” – tette hozzá Szilágyi György.

Ez persze egyelőre csak utópia. A legfőbb ügyész Magyarországon demokratikus eszközökkel leválthatatlan, nincs főnöke, és nyomozni sem lehet ellene. Annak sincs semmilyen következménye, ha az ügyészség nem indít nyomozást.

„Ha az ügyészség passzív akar maradni, nem nyomoz, nem emel vádat, nincsen olyan állami szerv, amely előtt meg lehetne panaszolni, meg lehetne kifogásolni az ügyészi hozzáállást” – mutatott rá Ligeti Miklós.

A Célpont szeretett volna interjút kérni Polt Pétertől, de a legfőbb ügyész sajtóosztálya azt közölte, hogy Polt Péter a közelgő országgyűlési beszámolója előtt nem kíván nyilatkozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!