2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

A gyűlöletbeszéd elleni fellépésre szólították fel Magyarországot

Hír TV

2018. április 5., csütörtök 16:03, frissítve: csütörtök 19:58

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága szerint Magyarországon vannak még hiányosságok a politikai és emberi jogok érvényesülése terén. A testület mai genfi állásfoglalásában felszólította a kormányt, hogy lépjen fel a gyűlöletbeszéd ellen, ne léptesse életbe a Stop, Soros! törvényt, és vonja vissza az illegális határátlépők kitoloncolásáról szóló jogszabályt.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága azt vizsgálta, hogy a magyar kormány eleget tesz-e nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeinek, és tiszteletben tartja-e az alapvető politikai és emberi jogokat. A testület úgy találta, hogy az Orbán-kormány generálja a gyűlöletbeszédet ahelyett, hogy fellépne ellene.

Egy nagyon erős migránsellenes kampány zajlott. Kormányzati szereplők részéről nagyon erős migránsellenes nyilatkozatok hangzottak el. Aggasztó volt továbbá a rossz történelmi felhangokat felidéző Soros-ellenes kampány is, amely köré valóságos összeesküvés-elméletet kreáltak – mondta az ENSZ szakértője, Yuval Shany.

 

A világszervezet azt kéri a magyar vezetéstől, hogy fejezze be a külföldről támogatott civil szervezetek vegzálását, és vonja vissza a Stop, Soros! nevű törvénycsomagot.

A tervezett intézkedések célja, hogy korlátozza azon civil szervezetek tevékenységét, amelyek a migránsok jogait védik. Mi úgy véljük, hogy a civil társadalom fontos szerepei közé tartozik, hogy megvédje minden személy, így a bevándorlók alapvető jogait is – tette hozzá az ENSZ-szakértő. 

Az ENSZ elvárja azt is, hogy Magyarország ne toloncolja ki válogatás nélkül a határsértőket.

Az álláspontunk szerint a menedékkérők nem törvényellenesen vannak jelen. Ha egy állam területére belépnek, akkor joguk van ott menedékjogot kérni. Az adott állam pedig nem toloncolhatja ki őket anélkül, hogy megvizsgálná menedékkérelmüket – folytatta Yuval Shany.

Szijjártó Péter külügyminiszter felszólította az ENSZ Emberi Jogi Bizottságát, hogy ne avatkozzon bele a magyar választási kampányba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!