2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Konzultációs számháború: a kormány beperli Hadházyt kijelentéseiért

Hír TV

2017. november 25., szombat 15:13, frissítve: szombat 19:00

1,2 millió visszaküldött nemzeti konzultációs ív még a postánál van – így próbálja a kormány megmagyarázni, hogy az LMP társelnöke csütörtökön a feldolgozást végző szerveknél nem találta meg a rekordként beharangozott 1,7 milliónyi konzultációs ívet. A Magyar Posta létesítményeibe viszont Hadházy Ákos nem mehetett el, ott ugyanis nem engedélyezték a betekintést. Az ellenzéki politikus egyébként egyetlen nyilvántartást sem láthatott az ívek feldolgozásának állásáról.

Csütörtök estig biztosan nem érkezett be a kormány által kommunikált 1 700 000 konzultációs ív – ismerte el az LMP társelnökének a feldolgozást végző cég egyik munkatársa még csütörtökön a Hír TV birtokába került hangfelvételen. Nyilvántartásokat nem mutattak Hadházy Ákosnak, a Fidesz szóvivője most mégis azt állítja, nem igaz, amit az ellenzéki politikus állít.

„Hadházy Ákos még mindig nagy magabiztossággal és kompetenciával kezeli a telefonját, és tud vele hangfelvételt készíteni, ezen túlmenően semmilyen állítása nem igaz. A tények a következők: péntekig a postán 1 754 128 kérdőív érkezett vissza, az interneten pedig 155 330” – jelentette ki Puskás Imre Fidesz-szóvivő.

Vagyis 1 900 000-nél tart a konzultációs számláló. A Kormányzati Tájékoztatási Központ pedig új magyarázattal állt elő: eszerint a postára péntekig 1 754 000 kérdőív érkezett vissza. Ebből a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 599 500 darabot világított át és bontott ki, a Kopint-Datorg Kft. pedig 489 265 küldemény szkennelését és értékelését végezte el. Ám ha a feldolgozási folyamat kevesebb mint 600 000 ívnél kezdődött el, 1 200 000 konzultációs lapnak még a postánál kell lennie. Aminek ellentmond a Hadházy Ákosnak csütörtökön adott tájékoztatás.

Az LMP társelnöke egyébként szerette volna megnézni a postánál zajló munkát is, ám ezt sem a Magyar Posta Zrt., sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem engedte.

A politikus szerint a kormány most magyarázkodni próbál. „Az eddigi védekezései alapján úgy látom, hogy egyre inkább belezavarodik a hazugságaiba. És most már, az új számok alapján, amelyeket mostanában állítanak, nem kilencvenkilenc, hanem százszázalékosan lehet állítani, hogy ez az egész nagyon nagy kamu” – jelentette ki a politikus.

Az Együtt közben bejelentette, közérdekűadat-igényléssel kikéri a visszaküldött konzultációs levelek költségeinek számláját a postától, hogy tisztázzák a számokat. A kormány ezt követően azt ígérte, hétfőn nyilvánosságra hozzák a postai összesítéseket, Hadházy Ákost pedig beperelik a kijelentéseiért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!