2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

15 napja van a Jobbiknak, hogy befizesse a büntetést

Hír TV

2018. január 8., hétfő 13:01, frissítve: hétfő 20:04

Hiába szedte ízekre a Jobbik az Állami Számvevőszék jelentéstervezetét, a volt fideszes országgyűlési képviselő vezette szervezet változatlanul hagyta az ellenzéki pártra kiszabott befizetési kötelezettséget. Az ellenzéki párt ezért folytatja a közösségi támogatások gyűjtését. Eddig több mint 50 millió forinttal segítették a Jobbikot az emberek. Keresik a jogorvoslati lehetőségeket is a számvevőszéki határozat ellen, de abban biztosak, hogy ez várhatóan évekig fog tartani.

Éppen egy hónapja, hogy a számvevőszék nyilvánosságra hozta a Jobbik gazdálkodásáról szóló jelentés-tervezetét. Eredetileg csak a 2015-2016-os éveket ellenőrizték volna – ám ezt utólag kiterjesztették 2017 első félévére is. A tiltott támogatásról feltételezhetően a szintén fideszes Tállai András vezette adóhatóságtól kaphattak jelzést, illetve dokumentumokat a Jobbik tavaszi plakátkampányával összefüggésben. A NAv ugyanis éppen ebben az időszakban indított nyomozást Simicska Lajos plakátcégénél.

– Gyakorlatilag nincs pénzünk a választási kampányra, mert ez a döntés megsemmisítette. Újult erővel szeretnénk elindítani a gyűjtést, hogy rendesen el tudjunk indulni a választásokon, legyen a kampányra pénzünk, és Orbán Viktornak ne érvényesülhessen az akarata, hogy a legerősebb ellenzéki pártot megpróbálja megszüntetni – mondta Volner János, a Jobbik frakcióvezetője.

331 millió forintos tiltott pártfinanszírozást állapított meg az Állami Számvevőszék – ennyit kell a Jobbiknak 15 napon belül befizetnie a költségvetésbe. Az államkincstár pedig még egyszer ennyit von le tőlük az idei költségvetési támogatásból. A revizorok ugyanakkor azt a végleges jelentésükben sem részletezték, hogy pontosan milyen piaci árakkal és módszerrel számoltak, amikor megállapították, hogy az óriásplakátokra kedvezményt kapott a Jobbik.

– Az ÁSZ ugyanúgy, mint decemberben a jelentéstervezetében kísérletet sem tett arra, hogy megmagyarázza, milyen módon ált elő ez a tiltott párttámogatás. Kísérletet sem tett arra, hogy a Jobbik 36 oldalon részletezett jogi érveit, az ott leírt tényeket figyelembe vegye, és ez alapján hozzon határozatot. Ez nem szól másról mint, hogy az ÁSZ-t Orbán Viktor a saját hatalmi érdekeinek megfelelően használja – tette hozzá Volner.

A Jobbik a Fidesz 2010-es plakátkampányáról szóló számlákat is csatolt észrevételeihez még decemberben, hogy bizonyítsa, a kormánypárt még az övékénél is nagyobb kedvezményt kapott Simicska Lajos cégeitől. Hiába. A számvevők ezt egy 2014-es törvényváltozás miatt figyelembe sem vették.

– Ebben az esetben a Jobbik semmilyen olyan bizonyítékot nem csatolt az észrevételhez, amely pártok gazdálkodási cselekményeire vonatkozó dokumentum lett volna. És nagyon fontos még egy dolog az összehasonlítás szempontjából, hogy 2014 január elsejétől változott meg a törvény. Onnantól kezdve tilos a pártoknak jogi személyektől vagyoni hozzájárulás elfogadása. Ha valaki áron alul vesz igénybe szolgáltatást, az tiltott vagyoni támogatásnak minősül. 2010-ben ez nem volt tilos, akkor teljesen más törvényi környezet volt életben – mondta Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék osztályvezető főtanácsosa.

Közben az LMP után a DK is bejelentette, megtagadják a 16 millió forintos számvevőszéki bírság befizetését. A revizorok náluk is tiltott pártfinanszírozást állapítottak meg, szerintük a párt a piaci ár alatt bérel irodákat. Azt azonban az ÁSZ jelentéstervezete nem részletezi, hogy pontosan mely irodákról van szó.

– Úgy bírságolnak meg minket 16 millió forintra, hogy nem mondják meg, mit követtünk el. Fogalmunk nincs, nem tudjuk hogy ez egy budapesti, pécsi vagy szegedi, egy most bérelt vagy öt éve bérlet iroda. Egy iroda vagy tíz iroda – semmit! Kaptunk egy határozatot hogy fizessünk, és nem mondják meg hogy miért. Egészen elképesztő! – méltatlankodott Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke.

A Jobbikhoz hasonlóan a DK is egyértelműnek tartja, hogy a volt fideszes Domokos László vezette szervezet a kormánypárt megrendelését teljesíti azzal, hogy sorra bünteti meg az ellenzéki pártokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!