2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

111-en pályáznak az önkormányzatnak nemkívánatos Soros-alapítványhoz

Hír TV

2018. január 16., kedd 22:46, frissítve: kedd 22:47

Több mint 100 pályázat érkezett a pécsi székhelyű Emberség Erejével Alapítványhoz. Ez az a szervezet, amely 130 millió forintot nyert Soros Györgytől civilek támogatására. A város önkormányzata nyilatkozatában nemkívánatosnak nyilvánította őket, mert szerintük a pénzzel menekültek betelepítését támogatják, illetve be akarnak vele avatkozni a választási kampányba.

Az alapítványhoz a határidőig 111 pályázat érkezett, ezek összértéke 200 millió forint. Több mint a fele Baranyából, a többi Somogy, illetve Tolna megyéből. Egy pályázó maximum 3 millió forintot kérhetett. 24 olyan pályázat van, amely mögött sem egyesület, sem alapítvány nincs, ha ezeket pozitívan bírálják el, magánszeméllyel fognak szerződést kötni. A pályázatok harmada kistelepülésről érkezett. Az Emberség Erejével Alapítvány egy hónap alatt dönti el, kiket támogatnak.

„Van egy belső körös értékelés. Tehát a programban dolgozó koordinátorok végzik ezt. Valamint felkértünk külső szakembereket. Február 15-ig vállaltuk azt, hogy megjelentetjük a győztes listát. A következő egy hónapban fog zajlani a pályázatok értékelése, és az értékelés alapján aztán egy kuratóriumi döntés zárja le ezt az időszakot, ahol ténylegesen pont kerül arra, hogy kit támogatunk” – mondta Nyirati András, az alapítvány elnöke.

A pályázatok között nincs politikai célokra kért támogatás. „Mondhatom például a zöldszervezeteket, zöldmegoldásokat. Nagyon sokan pályáztak sporteseményekre vagy sport központú programokra. Érkezett be hozzánk történelmi egyházhoz köthető civil szervezet vagy éppen hagyományőrző egyesület pályázata, de ugyanúgy nagyon sok pályázat foglalkozott a nyugdíjasokkal, időskori foglalkozásokkal, idősek időtöltésével vagy szabadidős tevékenységével, illetve szociálisan vagy hátrányos helyzetű gyerekek nevelésével, oktatásával és szabadidős tevékenységével” – sorolta Mester Zoltán, az alapítvány kommunikációs vezetője.

A nyertes pályázókkal még februárban szerződést kötnek, a pénzt márciusban kapják meg. A felhasználásukról 2018 végéig kell elszámolni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!