2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Ottó 19:30

Tárgyalna az LMP az MSZP-vel és a Jobbikkal

Hír TV

2018. február 26., hétfő 11:47, frissítve: hétfő 15:59

Az LMP tárgyalásokat kezdeményez az MSZP-vel és a Jobbikkal egy esetleges választási együttműködésről – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: a párt mind a 106 egyéni választókerületben el tudna képzelni együttműködést a másik két ellenzéki erővel. A többi párt egyelőre kivár, de tegnap este nagy egyetértésben gratuláltak Márki-Zay Péternek.

Ilyen a politika, egyszer kerék, egyszer talp – mondta Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, aki aktívan kampányolt a fideszes jelölt mellett, tegnap még kivárt az időközi eredményének értékelésével.

Zoltán 9500 szavazatot kapott, én 2014-ben 9500 szavazatot kaptam tavasszal, Almási István 2014 októberében 8500 szavazattal 64 százalékos arányban lett polgármester. Majd meglátjuk, mit hoz ’18 és mit hoz ’19 - mondta Lázár János.

Az ellenzék egy emberként gratulál Márki Zay Péternek. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje az időközi választás után fordulópontról beszélt videoüzenetében. Vona Gábor szerint a Fidesz összeomlott.

Ha Lázár János városában a Fidesz megverhető, márpedig ez történt, akkor azt üzeni, hogy a Fidesz az ország minden pontján, és április 8-án meg is fogjuk verni a Fideszt. Véget fog érni a hazudozás, a lopás és az arrogancia korszaka, és el fog kezdődni egy sikeres és boldog ország építése. Ez a nap azt üzente, hogy van remény, Magyarország – véli a Jobbik elnöke.

A saját pártja által megpuccsolt egykori MSZP-miniszterelnök-jelölt, Botka László még vasárnap este összefogásra szólított fel a Vásárhellyel szomszédos Szegedről.

Az ellenzéki pártokat pedig arra kérem, hogy könnyítsék meg a választók dolgát. Ne a túlélésre játszanak és ne a költségvetési támogatásra. Teremtsék meg annak a feltételét, hogy minden választópolgár, minden választókörzetben megtalálhassa a győzelemre leginkább esélyes ellenzéki jelöltet – mondta Botka.

Az MSZP továbbra is kitart amellett, hogy a Jobbikkal nem fognak össze .A párt jelenlegi miniszterelnök-jelöltje az kérte a választóktól, hogy minden körzetben a legesélyesebb jelöltet támogassák.

Ma már mindenki számára világosnak kell lennie, amit mi mindig is elmondtunk, hogy a Fidesz valójában Magyarország legszervezettebb kisebbsége, nekünk az a dolgunk, hogy a többséget megszervezzük a Fidesszel szemben. és ha jól csináljuk a dolgunkat, akkor ez igenis megvalósulhat – hangoztatta Karácsony Gergely.

Egy Márki-Zay Péterhez hasonló független jelölt, Mellár Tamás Pécsett hétfő reggel adta le az országgyűlési választáson való induláshoz szükséges támogató aláírásokat. A közgazdász bízik benne, hogy a vasárnapi eredmény az ő esélyeit is növeli, még akkor is, ha az ellenzék nem tud megállapodni a koordinációban.

Hogyha a pártoknak nem lesz annyi eszük, akkor is nagyjából meg fog ez valósulni, mert az embereknek talán több van. Mert az emberek ki fogják kényszeríteni azt, és hogyha nem vonnak vissza jelölteket, akkor is nagy valószínűséggel az lesz, hogy beárazzák az egyes jelölteket, és ki fogják választani azt, akiben leginkább bíznak, aki a leginkább hiteles ott helyben, és arra fognak szavazni – mondta Mellár Tamás.

Közben a Magyar Nemzet arról értesült: a hódmezővásárhelyi eredmény hatására tárgyalásokat kezdeményez az LMP a Jobbikkal és az MSZP-vel egy esetleges választási együttműködésről.

Jobbik: Csak látszat, hogy az MSZP létezik, a rájuk leadott szavazat elvész

A Jobbik egyelőre nem nyitott az együttműködésre, Dúró Dóra azt mondta, egyedül nekik sikerült mind a 106 egyéni választókörzetben jelöltet állítani, az MSZP-re leadott voks pedig elveszett szavazat lehet.

Az MSZP gyakorlatilag már nem képvisel a magyar politikai életben. Az egy látszat, hogy az MSZP még létezik, hiszen arról beszélnek, arról kellett beszélniük a kongresszusukon, hogy egyáltalán meg tudják-e ugorni a tízszázalékos bejutási küszöböt. Tehát nem egy győzelemre esélyes pártról beszélünk, sőt, könnyen lehet, hogy az MSZP ki fog esni a Országgyűlésből ennek a választásnak az eredményeképpen. Így tehát könnyen lehet, hogy az MSZP-re leadott szavazatok elvesző szavazatok lesznek – véli a jobbikos képviselő.

Nem lát összefüggéseket Németh Szilárd

A Fidesz alelnöke szerint a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás helyi ügy, és annak eredményét is így kell kezelni, nagyobb összefüggések nincsenek. Németh Szilárd ezért nem is lát okot változtatni az országos kampánystratégián.

Én szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy időközi önkormányzati választás volt, ugyanúgy beszélhetnénk akár Kiskunhalasról, hogy akkor meg ez hogy, de én mind a kettő győztesnek gratulálok, a kiskunhalasit Kiskunhalason kell értelmezni, a hódmezővásárhelyit pedig Hódmezővásárhelyen kell értelmezni, nem látok ebben ilyen nagy összefüggést – reagált Németh Szilárd.

A Híradónkban megszólaló elemző szerint ennyire azért nem egyszerű az értékelés, a Fidesz ugyanis az egyik legerősebb bástyáját veszítette most el. Tóth Csaba szerint a vasárnapi hódmezővásárhelyi eredmény akár az eddigi közvélemény-kutatások számait is megkérdőjelezheti.

Nagyon fontos látnunk azt, hogy Hódmezővásárhely az ország egyik legfideszesebb városa, a megyei jogú városok közt a negyedik legjobb eredményt érte itt el 2014-ben a Fidesz, tehát nem egy átlagos, nem egy baloldali, nem egy jobbikos körzetről, egy erősen jobboldali, erősen fideszes városról van szó, azt hogy az ellenzék itt is győzni tudott, vagy talán inkább az, hogy a Fidesz itt is alig haladta meg a 40 százalékot, ez számomra azt jelenti, hogy országosan is túlmérik a kutatások, vélhetően nincs a 45-50 százalékos sávban, ahova a legtöbben, többek között a Republikon Intézet is méri, adott esetben akár a 40 százalékot sem érheti el, ez azt jelenti, hogy rosszabb erdeményre készülhet a Fidesz, mint 2014-ben - véli Tóth Csaba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!