2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rig Lajos verheti a Fideszt Tapolcán

Hír TV

2018. március 14., szerda 08:00

A Jobbik jelöltje a legesélyesebb a veszprémi körzetben. A Közös Ország Mozgalom adatai a Hír TV Online-on.

A Veszprém megyei 3-as kerületben a jobbikos Rig Lajosnak van esélye megverni Fenyvesi Zoltánt. Ha minden más ellenzéki jelölt visszalépne, akkor a korábbi tapolcai alpolgármester 45-55 százalékban még vesztene a fideszes jelölttel szemben, de csak azért, mert az ellenzéki szavazók közül még sokan haboznak letenni a voksukat más jelölt mellett, amikor azt kell elképzelniük, hogy mit tennének, ha elsődleges választottjuk nem indulna – derült ki a Közös Ország Mozgalom (KOM) felméréséből. A második legesélyesebb az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Kárpáti Lajos, aki egymaga 35 százalékot szerezne Fenyvesi ellen, az LMP-s Takács Lajos 18, Molnár Tibor az Együttből 15, a momentumos Csernák Éva pedig 11 százalékot érne el a fideszes jelölttel szemben, ha egy az egy elleni küzdelemről lenne szó.

 

Ha mindenki elindul, akkor is Rig Lajos a legtámogatottabb ellenzéki, 32 százalékon áll. Második helyen Kárpáti áll 18-cal, Takács 4 százalékot kapna, Molnár és Csernák 1-1 százalékon áll. Fenyvesi pedig 41 százalékkal vinné a Tapolca központú körzetet.

Akkor fordul az ellenzék javára a kocka, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a jelenleg még másodlagos preferenciáikról nem szívesen nyilatkozók valószínűsíthető vonzódásait is figyelembe vesszük. Ezt a KOM egy indirekt becsléssel oldja meg, amely más kérdésekre adott válaszaik alapján osztják el az ilyen megkérdezetteket azoknál a jelöltkombinációknál, amelyekre nézve nem adtak világos választ. E szerint a számítás szerint tehát az egyelőre rejtőzködő vélemények politikai aktivizálódása és maximális választási részvétel mellett Rig már most is 51-49-re nyerné párharcát a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben, és a többi ellenzéki jelölt is lényegesen jobban szerepelne, bár Rignek nem jutna a közelébe.

A Közös Ország Mozgalom kutatásának adatfelvétele 2018. február 3. és március 2. között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!