2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Nem tud leállni a krumpliosztogatással a Fidesz

Hír TV

2018. január 24., szerda 19:58, frissítve: szerda 22:23

A nagy visszhangot kiváltó váci jótékonykodás után, ezúttal a jómódú XII. kerületben hirdeti a kormánypárt az ingyenburgonyát. A kerület polgármestere szerint azonban ez nem része a választási kampánynak, náluk is vannak ugyanis rászorulók.

Közkívánatra burgonyát oszt a 65 évnél idősebb lakosoknak a hegyvidéki önkormányzat – szól a felhívás. A lehetőséget mégsem a hivatal, hanem a helyi Fidesz oldalán hirdetik. Az idősek 5 kiló krumplit kapnak, amit az önkormányzat épülete előtti standnál vehetnek át, ha regisztráltak a hivatalban.

„Személyi, lakcímkártya, tetszik kapni egy kupont. Kuponnal 3 óráig ide tetszik jönni, és adom” – a helyi nyugdíjasok szerint az önkormányzat éppen a választás évében szervezett először ilyen akciót.

– Tavaly még nem volt ilyen, én legalábbis nem tudok róla. Ez az első, virágot szoktunk még kapni májusban, az már régóta van.
– Egyébként mást gyakran oszt az önkormányzat, hasonlóan élelmiszert vagy adományt a virágon meg most a burgonyán kívül?
– Nem, nem erről így nem tudok – mondta egy helyi lakos.

Hegyvidék polgármestere a Hír TV-nek azt mondta: a krumpliosztás nem kampánycélokat szolgál. Pokorni Zoltán szerint ugyan a XII. egy gazdag kerület, kifejezetten jómódúak lakják, itt is vannak rászorulók, akiket támogatni kell.

„Maguk az érintettek, a gondozási központ ellátottjai vetették fel, hogy sok kerületben van ilyen, fontoljuk meg mi is. A képviselők egyébként egyhangúlag szavazták meg, kormánypártiak, ellenzékiek egyaránt, mert nem gondolják azt, hogy mondjuk 5 kiló krumplival bárkinek az elkötelezettsége vagy szavazata megvehető” – fogalmazott Pokorni Zoltán.

Tavaly decemberben Rétvári Bence KDNP-s államtitkár többször is osztott krumplit és kenőmájast Vácott. A politikus itt indul egyéni jelöltként a tavaszi választáson.

A vonatkozó törvény szerint a pártok legfeljebb 500 ezer forint értékben fogadhatnak el adományt. AZ MSZP képviselője szerint Rétvári Bence krumpliadománya ennél biztosan drágább volt, amit jelzett is a számvevőszéknek.

„Most olyan levelet küldtem az ÁSZ elnökének, hogy felszólítom, hogy indítson vizsgálatot ezekkel a burgonyaosztásokkal kapcsolatban, mert nemcsak feltételezem, hanem tudjuk, hogy meghaladja a törvényben rögzített összeget. Törvényt sért a Fidesz. A Fideszre is vonatkozik a törvény, és az ÁSZ elnökére is vonatkozik a törvény” – nyilatkozta Bangóné Borbély Ildikó.

Míg az Állami Számvevőszék tavaly komoly bírságokat szabott ki az ellenzéki pártokra tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva, a Fidesz és a KDNP gazdálkodását nem vizsgálták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!