2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Megreformálná a nyugdíjrendszert a Jobbik

Hír TV

2018. február 18., vasárnap 16:00, frissítve: vasárnap 18:20

A nyugdíjrendszert is átalakítaná kormányra kerülése esetén a Jobbik. Vona Gábor differenciált nyugdíjemelést vezetne be, és szülői nyugdíj-kiegészítést, amely azt jelentené, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát, amelyet eddig civil szervezeteknek, alapítványoknak és egyházaknak lehetett adni, azt a jövőben a nyugdíjas szülőknek lehetne felajánlani.

A tojás ára az elmúlt évben 23 százalékkal nőtt. Az azt jelenti, hogyha még egyszer mondom, hogy a 2,4 százalékos inflációhoz és az ehhez kapcsolódó nyugdíjemeléshez viszonyítjuk, hogy a tojás ára tízszer nagyobb mértékben növekedett, mint a magyar nyugdíjak – a reálbérekhez és a nyugdíjaskosár termékeinek inflációjához igazítaná a Jobbik kormányra kerülése esetén a nyugdíjak éves emelkedésének mértékét. Erről a párt miniszterelnök-jelöltje beszélt vasárnap. Az ellenzéki párt differenciált nyugdíjemelést, valamint a szülői nyugdíj-kiegészítés intézményét is bevezetné.

Ahogy ma például egy munkavállaló a személyi jövedelemadója 1-1 százalékát felajánlhatja civil szervezetnek, egyháznak, úgy azt szeretnénk, hogy közvetlenül a szülei számára egy vagy akár több százalékot el tudjon juttatni az adóalapjából nyugdíj-kiegészítés gyanánt – mondta Vona Gábor.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke szerint az intézkedés a szülők iránti felelősségvállalást segítené elő.

A lényege jó, és az a szándék, amely mögötte húzódik, az is dicséretes, hogy ki-ki a saját szülője nyugdíjszínvonalán ezzel az adófelajánlással javítson. És azért is jó, mert az idősek iránti felelősség megnyilvánulásának tulajdonképpen nem csak gesztusértékű szorgalmazása áll emögött a javaslat mögött, én úgy ítélem meg – véli Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

Az adószakértő árnyaltabban látja a képet. Angyal József szerint az adózás ezen formájának megvalósítása több nehézséget is okozhat.

Hogyha mondjuk egy egyháznak vagy bármilyen más szervezetnek szüksége van támogatásra, akkor ezt törvényben kell szabályozni. Ezt nem a magánszemélynek kell felajánlani, ha a szülő tartásáról gondoskodni kell vagy a gyerekről, akkor erre van a családi kedvezmény intézménye. Ezeket egységesen, törvényi szinten kell szabályozni, nem kellene a magánszemély belátására bízni azt, hogy ő személy szerint hogyan gazdálkodna a költségvetési pénzzel – mondta a szakértő.

Vona Gábor arra is kitért, lehetővé tennék, hogy a férfiak is negyvenéves munkaviszony után mehessenek nyugdíjba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!