2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 20:00

Inog a Fidesz-győzelem Békéscsabán

Hír TV

2018. március 27., kedd 09:00, frissítve: kedd 09:27

A biztos szavazók 37 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP jelöltjére, Herczeg Tamásra Békés megye 1-es számú választókerületében. Tőle mindösszesen 4 százalékponttal lemaradva a jobbikos Kocziha Tünde a választók 33 százalékának támogatottságát tudhatja maga mögött. Az MSZP–Párbeszéd jelöltjére, Nagy-Husszein Tiborra 20 százalék szavazna, míg a Momentum jelöltje 4, az LMP-é pedig mindössze 3 százalékon áll – derül ki az Iránytű Intézet friss felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet közölt.

A kutatás eredményei szerint a megyén belüli fideszes érdekcsoportok több éves, egymással való küzdelme meglátszik a kormánypárt csökkenő békéscsabai támogatottságán, a szisztematikusan építkező Kocziha Tünde ezért jó eséllyel egyéni képviselői mandátumot nyerhet. A DK-s jelölt – Csongrád megyei révén – alacsony ismertséggel rendelkezik, így csupán az MSZP és a DK szavazóit tudja integrálni. A kutatási eredmények szerint Kocziha Tünde jelentős mértékben felülreprezentált a bizonytalan pártot választók körében, illetve irányába átszavazás figyelhető meg más pártok szavazói részéről (LMP, Momentum, MKKP).

A 2014-es országgyűlési választáson egyébként Vantara Gyula (Fidesz–KDNP) az érvényes szavazatok 41,1 százalékával szerzett mandátumot, a baloldali összefogás jelöltje, Miklós Attila Zsolt volt a második 27,2 százalékkal, míg a Jobbik jelöltje, Dévényi-Dabrowsky Géza Dániel 20,8 százalékon végzett. Az erőviszonyok tehát nagymértékben módosultak az elmúlt négy évben. Az LMP jelöltjének, Takács Péternek a támogatottsága 6 százalékot eredményezett.

A választókerület teljes népessége körében a Fidesz–KDNP 20 százalékon áll, míg a Jobbikra 14 százalék voksolna. Az MSZP–Párbeszéd a teljes népességben mindössze 6, a DK 5 százalékon áll. Az LMP-re és a Momentumra 3-3 százalék szavazna, míg az MKKP és az Együtt csupán a választókerület teljes népessége 1-1 százalékának támogatását tudhatja magáénak. A választókerületben magas (22 százalék) a jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de részvételi hajlandóságot mutató választók aránya, ám jelentős (18 százalék) a pártpreferenciájukat titkolók aránya is. Helyben mindössze a választásra jogosultak hat százaléka állítja, hogy biztosan nem szavazna.

A pártot választani tudók 38 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 27 százaléka a Jobbikra voksolna, míg az MSZP–Párbeszéd ebben a kategóriában 11, a DK 10 százalékon áll. A választókerületben az LMP és a Momentum is 5 százalékos támogatottsággal bír, míg az MKKP 2, az Együtt 1 százalékon áll.

Az ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 23-tól március 25-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a Kireszavazzunk.hu-n.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!