2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belebuktak az ellenzéki vezetők a választási kudarcba

Hír TV

2018. április 9., hétfő 14:52, frissítve: hétfő 15:53

Több ellenzéki pártvezető is belebukott a nagyarányú választási vereségbe. Lemondott a Jobbik, az MSZP és az Együtt elnöke is, valamint az LMP egyik társelnöke. A tegnap esti eredményekhez képest tovább nőtt a Fidesz mandátumainak száma, a kormánypárt a határon túli szavazatoknak köszönhetően 134 fős frakciót ültethet a parlamentbe.

Már a választás éjjelén bejelentette Vona Gábor a lemondását. A Jobbik jelentős mértékben nem tudott több szavazót megszólítani, mint a korábbi választáson. Egyéniben csak a dunaújvárosi központú választókerületet tudták megszerezni.

Listán pedig kettővel több mandátumot kaptak, mint 2014-ben. Képviselő lehet az ózdi polgármester, Janiczak Dávid, a szóvivő Jakab Péter, továbbá Apáti István is, az ismertebb jelöltek közül viszont Rig Lajos és Tokody Marcell nem jut be a parlamentbe.

„Az elkövetkező időszakban a Fidesz fogja irányítani Magyarországot, hogy ki fogja-e tölteni a következő négy évet, azt meglátjuk, de a helyzet jelen pillanatban az, hogy a Fidesz megnyerte a választást, és a Jobbiknak, nekem ezt el kell ismerem. Ahogy korábban ígértem, benyújtom a lemondásomat, mivel szoktam tartani a szavamat, tartom most is, benyújtom a lemondásomat” – fogalmazott Vona Gábor.

A szocialisták közül várhatóan húszan ülnek be a következő ciklusban a parlamentbe, azaz kilenccel kevesebben, mint 2014-ben. Hiller István tisztújító kongresszust hívott össze. „Ülésezett az MSZP elnöksége, az elnökség benyújtotta lemondását. Felelősnek tartjuk magunkat a kialakult helyzetért, és tudomásul vesszük a döntéseket, ez a párt országos elnökségének döntése. Köszönöm szépen” – jelentette ki Molnár Gyula leköszönő pártelnök.

Az Együtt az egy százalékot sem érte el a választáson, egyéni képviselőjük mégis lesz a parlamentben. A párt elnöksége pedig lemondott. „Ebben a helyzetben nyilván be kell jelentenünk, hogy az Együtt elnöksége, úgy ahogy van, lemond pozíciójáról, tudomásul vesszük a választási eredményt és ennek politikai és mind az egyéb következményeit. Ennél tovább ma nem tudunk menni, a következő napokban fogjuk eldönteni, hogy a párt sorsa mi lesz” – mondta Juhász Péter.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is lemondott tisztségéről, de tovább politizál. „Ne gondolja a Fidesz, hogy megszabadul tőlem, nincs ebben ellentmondás, folytatni lehet és kell is a küzdelmet, de az ellenzéki vezetőknek. Úgy járnak el felelősen, ha lemondanának” – mondta a politikus.

A XVIII. kerületi kalendáriumról elhíresült fideszes Kucsák László, az MSZP-s Kunhalmi Ágnessel szemben elvesztette egyéni körzetét, és mivel a kormánypárt listáján csak a 112. hely jutott neki, így már listáról sem fér be az új Országgyűlésbe.

Szintén a kevés fideszes vesztes közé tartozik Hollik István, akire kevesebben szavaztak az 1. választókerületben, mint az LMP-s Csárdi Antalra, a Fidesz-listán pedig csak a 132. helyen volt. Az elvesztett fővárosi választókerületek ellenére viszont, bejutott a parlamentbe a Fidesz-KDNP listájáról Németh Szilárd, Németh Zsolt és Bajkai István is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!